Frica de spital îi face pe bolnavii cu Covid să se trateze acasă. Ei cer ajutor când este deja prea târziu
Din patul de acasă ajung direct în cel de terapie intensivă. Este o situație pe care medicii o întâlnesc din ce în ce mai des. Tot mai mulți ignoră simptomele de COVID-19 și refuză să se testeze sau să sune la 112. Adesea, starea lor se agravează în câteva zile, iar salvatorii îi iau de acasă și îi duc în secțiile de terapie intensivă.
De Valentin Stan la 23.11.2020, 23:12- De multe ori, oamenii ignoră simptomele de COVID și aleg să se trateze acasă
- Starea de sănătate a pacienților ajunge să se agraveze în doar câteva zile
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19
Un bărbat de 70 de ani din București are simptome de COVID-19. Nici el și nici rudele alături de care locuiește nu iau în serios boala. Se tratează după ureche. Nici vorbă să sune la 112 sau la DSP. Doar că starea lui este tot mai rea cu fiecare zi care trece. Abia după o săptămână, când deja nu se mai poate ridica din pat, familia cheamă în sfârșit salvatorii.
”Avem aproape o săptămână de când ne tratăm acasă cu paracetamol, cu vitamina A, C și D. El, săracul, de frică, nu a sunat, că a crezut că îl ia la spital”, afirmă fiul unui pacient.
O decizie care putea să îl coste viața, mai ales că familia a tratat boala așa cum a citit pe internet.
Fiul pacientului: Toată lumea merge la ATI și li se administrează medicamentul acela de relaxare musculară și te face pur si simplu să nu mai respiri.
Reporter: Având în vedere că starea tatălui s-a înrăutățit, vă gândiți că poate trebuia să sunați mai devreme la 112?
Fiul pacientului: Da, dacă eram informați, da. Nu suntem informați corect. Nu știm pașii, nu știm nimic. Ne luam frâturi de informații de pe internet.
Lipsa de informare, ignoranța și tratamentul după ureche au făcut însă destule victime, spun cei care se luptă în fiecare zi cu boala.
Alis Grasu, reprezentant Ambulanță București: Cazul unui pacient care a ajuns la Unitea de Primiri Urgențe, de acolo a fost intubat și dus în secția de Terapie Intensivă și de acolo a și decedat după câteva zile, pentru că s-a testat foarte târziu și nu a fost diagnosticat. Le este teamă, probabil, că dacă trebuie să se interneze vor fi duși în alte localități decât în București. Dacă evaluarea se face imediat după ce a fost pus diagnosticul, sunt foarte mari șanse că boala să nu se agraveze.
Doar că cei care amână tratamentul corect riscă să ajungă la spital în stare gravă, când deja nu se mai pot face prea multe.
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: Tot mai dese situațiile în care vin pacienți către Institutul Marius Nasta cu saturații mici. O mare parte dintre ei nici măcar nu sunt testați. O parte dintre ei au crezut că simptomatologia o să se amelioreze. O parte din pacienți au o evoluție critică, rapid evolutivă. La aproximativ 5-7 zile din momentul în care au apărut primele simptome, ei dezvolta simptome de insuficiență respiratorie severă.
În plus, pentru testare puteți să așteptați chiar și două zile. Numărul apelurilor la ambulanță este atât de mare, încât medicii nu pot să ajungă la domiciliile persoanelor suspecte de boală chiar în ziua în care acestea au sunat la 112.