Gestul salvator pe care mulţi români îl ignoră, când e vremea geroasă. Puţini iau în seamă sfatul medicilor: "Impactul e dublu"
Medicii recomandă să purtăm ochelari de soare şi să folosim creme de protecţie solară chiar dacă este iarnă şi ger. Lumina reflectată şi amplificată de zăpadă poate afecta grav vederea, iar pielea trebuie protejată ca vara. Temperaturile extreme sunt un pericol şi pentru cardiaci şi pentru copiii sau vârstnicii cu imunitate scăzută. Şase oameni au fost răpuşi de gripă în ultima săptămână.
De Redactia Observator la 21.02.2025, 19:50Oftalmologii nu văd cu ochi buni zăpada de jumătate de metru din Bucureşti. Poate provoca chiar pierderea temporară a vederii după numai câteva minute în care ochii sunt expuşi razelor de soare mult mai puternice din cauza decorului strălucitor. "Impactul e dublu. Şi atunci ochiul este afectat. Poţi să ai dureri de ochi", spune un român.
Zăpadă orbitoare şi ger periculos
"Se poate întâmpla ca zăpada să reflecte o cantitate de lumină mai mare. În interiorul ochiului să pătrundă o cantitate foarte mare de radiaţie ultravioletă şi dacă nu suntem protejaţi cu ajutorul unor ochelari de soare de calitate atunci da, din păcate, toată zona aceasta are de suferit", spune Dr. Roxana Cozubaş, medic oftalmolog.
Gerul de zilele acestea afectează şi toată pielea, nu doar cea din zonele expuse aerului rece. Cremele hidratante pot preveni simptomele grave, iar cele cu factor de protecţie ridicat sunt obligatorii, spun medicii.
"Pielea se va deshidrata cu uşurinţă, se poate usca, pot să apară fisuri la nivelul ei şi pacienţii pot să resimtă mâncărimi. Mâinile, dar şi buzele, însă nu exclusiv pentru că ştim, iarna se pot agrava diverse afecţiuni preexistente ale pielii", a explicat Dr. Brigitta Mihai, medic dermatolog.
Umiditatea crescută din cauza zăpezii şi gerul aspru supun organismul la un efort crescut de apărare. Bolnavii de inimă sunt cei mai afectaţi şi ar fi bine să nu iasă din casă când este foarte frig. "Frigul, în esenţă, generează un stres mecanic extrem de important pe tot sistemul cardiovascular strângând practic vasele de sânge, crescând necesarul de oxigen către toate celulele din corpul nostru. Şi prin mecanismele astea generând hipertensiune arterială şi creşterea ritmului cardiac", spune Dr. Ştefan Busnatu, medic cardiolog.
Gripa face ravagii în România
Gripa rămâne, însă, inamicul cel mai temut în această perioadă. Peste 4.000 de oameni s-au îmbolnăvit în ultima săptămână. "În primul rând cu nasul, după cum se şi aude, şi gâtul puţin inflamat, m-am reobişnuit cumva cu climatul, dar îmi este greu încă", spune un român.
"Sunt viroze, deci sunt cauzate de virusuri, deci simptomele acestea nu se tratează în niciun caz cu ajutorul antibioticelor, din contră, ele se pot înrăutăţi", atrage atenţia Dr. Monica Terteliu, medic infecţionist. 43 de oameni au murit din cauza gripei din toamnă şi până acum.