Ghid pentru părinții care își duc copiii la stomatolog
Orice pacient care ajunge pe scaunul unui stomatolog trebuie să semneze un formular de consimţământ, să-şi declare istoricul medical şi să îşi dea acordul pentru procedurile propuse de medic. Atunci când vine vorba despre copii, toate acestea intră în responsabilitatea părinţilor. Chiar şi aşa, orice clinică stomatologică are nevoie de avize şi autorizaţii pentru intervenţiile medicale.
De Sonia Simionov la 12.02.2020, 19:58Orice pacient care ajunge pe scaunul unui stomatolog trebuie să semneze un formular de consimţământ, să-şi declare istoricul medical şi să îşi dea acordul pentru procedurile propuse de medic. Atunci când vine vorba despre copii, toate acestea intră în responsabilitatea părinţilor. Chiar şi aşa, orice clinică stomatologică are nevoie de avize şi autorizaţii pentru intervenţiile medicale.
Anastasia are doi ani şi nouă luni. Merge la dentist de când avea un an şi este obişnuită cu procedurile pline de culoare.
dr. Floriana Tudorache, medic dentist - Eu sunt pe principiul că orice copil poate fi convins să stea pe scaun. Trebuie să avem foarte multă răbdare, să ne jucăm cu ei, să-i distrăm şi atunci vor colabora.
Unele intervenţii necesită anestezic şi pentru copii, însă medicii stomatologi recomandă să fie făcute doar dacă este strict necesar. Pentru anesteziiile generale, însă, situaţia este mult mai complicată.
dr. Floriana Tudorache, medic dentist - Trebuie administrată de un medic ATI-st şi trebuie să avem întotdeauna în spate o secţie de terapie intensivă pentru a preveni complicaţiile. Atât timp cât noi, într-un cabinet, nu putem avea o secţie ATI cu tot ce presupune, nu putem administra anestezie generală.
Mai mult, pentru orice intervenţie chirurgicală executată pe scaunul unui dentist, nu este suficient ca pacientul să semneze formularul prin care se declară clinic sănătos. Mai exact, medicul nu trebuie să-l creadă pe cuvânt.
dr. Floriana Tudorache, medic dentist - Avem nevoie de un set de analize, de anamneză, de un control cardiologic, după care acel pacient va fi pus pe scaun. Avem nevoie de un test să vedem dacă pacientul nu are o alergie la acea anestezie.
Iar pentru ca un cabinet stomatologic să funcţioneze legal, este obligatoriu să fie avizat de Colegiul Medicilor Dentişti, să aibă autorizaţie de liberă practică şi un spaţiu corespunzător intervenţiilor pentru care a fost autorizat.