Grăsimea abdominală, pericol pentru sănătate. Ce sfaturi ne dau specialiștii
Foarte mulţi oameni consideră că, dacă greutatea afişată de cântar este în limitele normale, nu trebuie să-şi facă griji dacă au multă grăsime depusă pe abdomen.
De Redactia Observator la 05.03.2020, 18:01- Kilogramele în plus sunt un real pericol pentru sănătate.
- Grasimea de pe abdomen afectează și organele interne.
Foarte mulţi oameni consideră că, dacă greutatea afişată de cântar este în limitele normale, nu trebuie să-şi facă griji dacă au multă grăsime depusă pe abdomen.
Trebuie pentru că nu se face o medie. Stratul de grăsime abdominală este periculos pentru sănătate, mai ales că indică faptul că şi organele interne sunt, la rândul lor, învelite în celule adipoase.
Există diferenţe mari între o persoană de 50 de kilograme, unde nu se văd acumulări de ţesut adipos în abdomen şi una de 110 kilograme, unde este vizibilă grăsimea viscerală, intrabdominală.
Lipsa sportului şi aportul caloric ridicat al alimentelor pe care le consumaţi sunt doar doi dintre factorii care favorizează procesul de îngrăşare. Iar alimentele bogate în sare, zahăr şi grăsimi trans sunt primii duşmani ai sănătăţii, dar şi ai siluetei, spun specialiştii.
Valentina Boboc, medic primar, medicina generala: Obezitatea abdominală la femei se defineşte când circumferinţa este mai mare de 80 de centimetri, iar la bărbaţi, mai mare de 94 de centimetri. Probleme serioase apar dupa 82 de centimetri la femei şi 102 la bărbaţi.
Important este să reuşiţi să daţi jos stratul de grăsime abdominal, în timp util.
Valentina Boboc, medic primar, medicina generala: În ultima perioadă, s-a observat o legătură între circumferinţa abdominală şi riscul de cancer de colon. Cu cât avem o circumferinţă mai mare, riscul e mai mare. La nivelul ficatului dermină instalarea unei forme de hepatită pe care noi o numin steato-hepatită non alcoolică a cărei evoluţie este spre ciroza hepatică.
De asemenea, e bine să ştiţi că stratul de grăsime abdominală este la fel de nesănătos şi pentru persoanele care, odată ce se urcă pe cântar, au o greutate în limite normale. Însă greutatea este una, iar dispunerea grăsimii în jurul taliei este cu totul altceva. Şi e la fel de periculoasă ca şi în cazul supraponderalilor.
Serban Damian, nutritionist: Această grăsime induce insulino-rezistenţă, practic insulina pe care pancreasul o secretă nu îşi mai face treaba la nivel periferic, de aici o cascadă de fenomene metabolice care conduc către acumularea de grăsime şi în interiorul vaselor de sânge, arteroscleroză, mai departe duce la boli cardiovasculare, infarct miocardic, sau accident vascular cerebral.
Regimul alimentar organizat trebuie să fie însoţit şi de un plan simplu de exerciţii fizice uşoare, în funcţie de nevoi, aşteptări şi de condiţia fizică. Primul pas spre reuşită este identificarea capcanelor alimentare şi reducerea numărului zilnic de calorii.
Laura Alexe, antrenor: Dressing-urile de la salate au ulei şi uleiul este foarte dens caloric, nucile, migdalele, care sunt sănătoase dar conţin foarte multe calorii.
Tevanov Roberto, antrenor: La început, recomand exerciţiile cardiovasculare, ca să ne ajutăm inima şi ţesutul adipos va avea de suferit.
Făinoasele, zahărul alb şi alcoolul trebuie excluse din regimul alimentar de către cei care vor să piardă câteva kilograme.