Antena LIVE

Gravide refuzate de spitale: ”Pentru că suntem din Suceava şi suntem cazuri suspecte”

Situaţie dramatică prin care trec femeile însărcinate din Suceava în plină pandemie de coronavirus. Tinerele nu sunt primite în nicio unitate medicală de stat sau privată pentru că vin din spitalul- focar.

De la 28.03.2020, 20:28

Situaţie dramatică prin care trec femeile însărcinate din Suceava în plină pandemie de coronavirus. Tinerele nu sunt primite în nicio unitate medicală de stat sau privată pentru că vin din spitalul-focar. Avem mărturii cutremurătoare de la femei care se plâng că cel mai aşteptat moment al vieţii s-a transformat în coşmar.

ȘTEFAN ALEXANDRA, tânără însărcinată din Suceava: Sunt însărcinată în 36 de săptămâni, cu risc de sarcină, lichidul amniotic este prea mult, aşadar în orice moment se poate rupe apa, tensiune mărită. Nu am mai făcut niciun control pentru că nu avem unde. Vă zic sincer, nu am mai văzut, nu credeam că o să trec printr-un coşmar.

Este strigătul disperat al unei tinere din judeţul Suceava. Femeia se teme că bebeluşul ar putea veni pe lume oricînd doar că niciun medic nu e pregătit să-l întîmpine. Femeia a fost refuzată de mai multe spitale din ţară pentru că sarcina i-a fost monitorizată până de curînd la Spitalul Judeţean Suceava, epicentrul infecţiei cu coronavirus din România.

A apelat şi la o clinică privată, aflată la 200 de kilometri, în Bistriţa, dar şi acolo a fost refuzată categoric. Cum maternitatea de la spitalul judeţean s-a închis femeia nu a mai putut face niciun control în ultima lună şi nici măcar ecografiile care sunt vitale.

ȘTEFAN ALEXANDRA, tânără însărcinată din Suceava:  Trebuia să fac controlul să vadă cum este poziţionat copilul, pentru că el în orice moment îşi poate schimba poziţia şi aşa hotărâm dacă este o naştere naturală sau o cezariană. Trebuia să mai fac consult şi cu inima, să vedem cum stau cu tensiunea şi cu sângele iarăşi.

Femeia speră ca într-o situaţie de urgenţă să fie totuşi dusă la un spital din judeţ. Şi nu e singurul caz. Multe alte tinere sunt în aceeaşi situaţie. O femeie de 29 de ani este la fel de disperată. În plus are şi o sarcină cu probleme.

Tânără de 29 de ani, însărcinată: Pot să dezvolt complicaţii pe timpul sarcinii oricând. În situaţia în care sunt eu poate să mi se matureze placenta prematur şi nu va mai veni copilul. Eu n-am unde să fac o ecografie, să văd în ce situaţie e sarcina mea. Trebuia să fac ecografie săptămâna asta şi nu am avut unde, pentru că cabinetele sunt închise. Şi aştept. Am înţeles că nu primesc pe nicăieri. Am vorbit cu doamna doctor şi mi-a zis că la Iaşi nu primesc. Pentru că suntem din Suceava şi suntem cazuri suspecte.

O alt tânără, acelaşi coşmar.

”A vorbit cineva la Vatra Dornei, la Vatra Dornei trebuie să merg dinainte să stau pe undeva, şi acolo am înţeles că vine un anestezist cam în două săptămâni, să stau pe acolo până mă iau durerile, până încep contracţiile. ori va dati seama de la Suceava + chiar nu, mi-e greu, având în vedere că mai am şi un copilaş acasă”, declară viitoarea mămică.

Între timp, mai răzbat şi veşti bune din Suceava. Bebeluşul de 5 luni confirmat ieri cu coronavirus începe să-şi revină. Copilul cu rujeolă a fost plimbat între spitale şi inetrnat alături de mama sa de-a valma într-o secţie cu bolnavi de covid-19. Aseară, cei doi au fost transferati la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

”Copilul mi-l tratează. Îi dă sirop, i-au dat antibiotice. E totul ok acum cu copilul, îşi revine. Deci faţă de Suceava se vede, cum să zic, o schimbare. Rujeola îi trece, dispar bubiţele, temperatura îi scade, are temperatura 38 cu 7, cu 8. E ok”, declară mama bebelușului.

Contactat de o echipă Observator, ministrul Sănăăţii spune că nu a fost informat despre situaţia femeilor gravide din Suceava.

Crizia din spitale e departe de final. La suceava s-au îmbolnvăti şi şase ambulanţieri care au adus pacienţi la spitalul focar.

GHEORGHE CHIȘ, preşedintele Federaţiei Naţionale a Seviciilor Publice de Ambulanţă: Fac chiar transferul, dar fără izoletă pentru că, ştiţi, e una singură pe judeţ.  Nu avem nicio posibilitate în acest moment. S-au făcut sesizări la Ministerul Sănătăţii şi la Guvern ca de la 1 aprilie, obligatoriu, ambulanţa să aibe echipament complet pentru că altfel ne vom bloca în două săptămâni.

În ţară sunt 10 ambulanţieri cu cornonavirus. Alţi 60 aşteaptă rezultatele. Aproape 140 sunt în izolare la domiciliu. De la o zi la alta, se îmbolnăvesc şi tot mai multi medici. Trei cazuri noi au fost depistate la Spitalul din Câmpulung.

Ți-a plăcut acest articol?

social observatorweekend19 gravide suceava spitale coronavirus
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024