Gravide refuzate de spitale: ”Pentru că suntem din Suceava şi suntem cazuri suspecte”
Situaţie dramatică prin care trec femeile însărcinate din Suceava în plină pandemie de coronavirus. Tinerele nu sunt primite în nicio unitate medicală de stat sau privată pentru că vin din spitalul- focar.
De Redactia Observator la 28.03.2020, 20:28- ”Nu credeam că o să trec printr-un coşmar”.
- Sunt mai multe tinere în această situație.
Situaţie dramatică prin care trec femeile însărcinate din Suceava în plină pandemie de coronavirus. Tinerele nu sunt primite în nicio unitate medicală de stat sau privată pentru că vin din spitalul-focar. Avem mărturii cutremurătoare de la femei care se plâng că cel mai aşteptat moment al vieţii s-a transformat în coşmar.
ȘTEFAN ALEXANDRA, tânără însărcinată din Suceava: Sunt însărcinată în 36 de săptămâni, cu risc de sarcină, lichidul amniotic este prea mult, aşadar în orice moment se poate rupe apa, tensiune mărită. Nu am mai făcut niciun control pentru că nu avem unde. Vă zic sincer, nu am mai văzut, nu credeam că o să trec printr-un coşmar.
Este strigătul disperat al unei tinere din judeţul Suceava. Femeia se teme că bebeluşul ar putea veni pe lume oricînd doar că niciun medic nu e pregătit să-l întîmpine. Femeia a fost refuzată de mai multe spitale din ţară pentru că sarcina i-a fost monitorizată până de curînd la Spitalul Judeţean Suceava, epicentrul infecţiei cu coronavirus din România.
A apelat şi la o clinică privată, aflată la 200 de kilometri, în Bistriţa, dar şi acolo a fost refuzată categoric. Cum maternitatea de la spitalul judeţean s-a închis femeia nu a mai putut face niciun control în ultima lună şi nici măcar ecografiile care sunt vitale.
ȘTEFAN ALEXANDRA, tânără însărcinată din Suceava: Trebuia să fac controlul să vadă cum este poziţionat copilul, pentru că el în orice moment îşi poate schimba poziţia şi aşa hotărâm dacă este o naştere naturală sau o cezariană. Trebuia să mai fac consult şi cu inima, să vedem cum stau cu tensiunea şi cu sângele iarăşi.
Femeia speră ca într-o situaţie de urgenţă să fie totuşi dusă la un spital din judeţ. Şi nu e singurul caz. Multe alte tinere sunt în aceeaşi situaţie. O femeie de 29 de ani este la fel de disperată. În plus are şi o sarcină cu probleme.
Tânără de 29 de ani, însărcinată: Pot să dezvolt complicaţii pe timpul sarcinii oricând. În situaţia în care sunt eu poate să mi se matureze placenta prematur şi nu va mai veni copilul. Eu n-am unde să fac o ecografie, să văd în ce situaţie e sarcina mea. Trebuia să fac ecografie săptămâna asta şi nu am avut unde, pentru că cabinetele sunt închise. Şi aştept. Am înţeles că nu primesc pe nicăieri. Am vorbit cu doamna doctor şi mi-a zis că la Iaşi nu primesc. Pentru că suntem din Suceava şi suntem cazuri suspecte.
O alt tânără, acelaşi coşmar.
”A vorbit cineva la Vatra Dornei, la Vatra Dornei trebuie să merg dinainte să stau pe undeva, şi acolo am înţeles că vine un anestezist cam în două săptămâni, să stau pe acolo până mă iau durerile, până încep contracţiile. ori va dati seama de la Suceava + chiar nu, mi-e greu, având în vedere că mai am şi un copilaş acasă”, declară viitoarea mămică.
Între timp, mai răzbat şi veşti bune din Suceava. Bebeluşul de 5 luni confirmat ieri cu coronavirus începe să-şi revină. Copilul cu rujeolă a fost plimbat între spitale şi inetrnat alături de mama sa de-a valma într-o secţie cu bolnavi de covid-19. Aseară, cei doi au fost transferati la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
”Copilul mi-l tratează. Îi dă sirop, i-au dat antibiotice. E totul ok acum cu copilul, îşi revine. Deci faţă de Suceava se vede, cum să zic, o schimbare. Rujeola îi trece, dispar bubiţele, temperatura îi scade, are temperatura 38 cu 7, cu 8. E ok”, declară mama bebelușului.
Contactat de o echipă Observator, ministrul Sănăăţii spune că nu a fost informat despre situaţia femeilor gravide din Suceava.
Crizia din spitale e departe de final. La suceava s-au îmbolnvăti şi şase ambulanţieri care au adus pacienţi la spitalul focar.
GHEORGHE CHIȘ, preşedintele Federaţiei Naţionale a Seviciilor Publice de Ambulanţă: Fac chiar transferul, dar fără izoletă pentru că, ştiţi, e una singură pe judeţ. Nu avem nicio posibilitate în acest moment. S-au făcut sesizări la Ministerul Sănătăţii şi la Guvern ca de la 1 aprilie, obligatoriu, ambulanţa să aibe echipament complet pentru că altfel ne vom bloca în două săptămâni.
În ţară sunt 10 ambulanţieri cu cornonavirus. Alţi 60 aşteaptă rezultatele. Aproape 140 sunt în izolare la domiciliu. De la o zi la alta, se îmbolnăvesc şi tot mai multi medici. Trei cazuri noi au fost depistate la Spitalul din Câmpulung.