Importanța alăptării la sân a copilului. Sfaturile specialiştilor (Video)
Una dintre cele mai frecvente preocupări ale unei femei, care află că va deveni mamă, este legată de alăptare. Site-urile şi grupurile de mămici de pe internet sunt pline de întrebări despre procesul de alăptare, despre formula de lapte folosită.
De Redactia Observator la 23.09.2019, 15:02Una dintre cele mai frecvente preocupări ale unei femei, care află că va deveni mamă, este legată de alăptare. Site-urile şi grupurile de mămici de pe internet sunt pline de întrebări despre procesul de alăptare, despre formula de lapte folosită.
Totuşi, aceste întrebări îşi au răspunsurile la oamenii specializaţi în această problemă.
Statistici recente arată că dintre femeile care alăptează copiii mai mult de 6 luni, aşa cum recomandă şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, doar 32% au fost consiliate pro-alăptare înainte de a da naştere.
Elena are deja doi copii. Din momentul în care a aflat că va deveni mamă, au apărut şi temerile.
Elena Efteme: Vreo trei cred ca au fost: dacă voi reuși sa îmi alaptez copilul, dacă voi vea lapte în primele zile și daCa voi avea suficient lapte sa îl alaptez cât mai mult. Am avut, zic eu, suficient lapte, am avut chiar de la început, dar la un moment dat a intervenit ceva și nu am mai avut suficient lapte.
Aşa că a apelat la un consultant în alăptare. A învăţat un lucru la care ea nu s-ar fi gândit niciodată: importanţa ataşamentului faţă de copil.
Sorana Mureşan, consultar: Fiecare femeie are lapte pentru puiul ei. Din punct de vedere statistic, 90 la suta dintre femei pot să alapteze , dacă au informaţiile corecte, sprijin și dacă cer ajutor atunci când au nevoie. Când spun 90 la suta dintre femei ma refer și la mama adoptiva. Chiar și mama adoptiva poate fi ajutata sa induca lactatie și sa își alapteze copilul adoptat.
Cum? În primele ore de viaţă, copilul ar trebui să ajungă direct în braţele mamei şi lăsat să îşi dezvolte instinctele.
Sorana Mureşan, consultar: Bebelusul, in primele ore dupa nastere, are cel mai puternic reflex de supt pe care îl va avea vreodată. Și începe să se catere spre sanul mamei, se asesza la san și culmineaza cu suptul, care apare la o oră.
Mămică: Ce ai vrea să faci diferit faţă de primul copil?
Reporter: Nu ştiu. Ora magică, în primul rând.
Mămică: Acum 6 ani, la primul copil, nu prea existau aceste informaţii.
"Ora magică" nu este încă prea populară în România. În schimb, este o practică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Tocmai pentru că alăptarea la sân aduce beneficii atât copilului, cât şi mamei.
Sorana Mureşan, consultar: In primul rand, bebelusul se liniștește foarte repede. Elimina secretiile, își regleaza respirația, ritmul cardiac, își menține temperatura corpului, se colonizeaza bebelusul cu microbiota mamei și e vb de acele bacterii bune. Beneficiile se rasfrang și asupra mamei. Adică scade riscul de hipertensiune, elimina repede placenta, plus ca va rămâne cu amintirea nasterii foarte plăcute, scade riscul de depresie postnatala și riscul de abandon.
Astfel, intrebările care le frământă de regulă pe mame, nu îşi mai au locul.
Andreea Hănescu, consultant în alăptare: Cele mai frecvnte: nu am suficient lapte, bebe plânge, când știu ca se satura. Sau bebelusul meu nu se satura. Ce se întâmpla? În primul rând îl auzim ca înghite. E foarte importantă atasarea, e important sa auda ca înghite.
Deasemenea şi mitul alimentelor interzise mămicilor ar trebui demontat. În realitate, nu există alimente interzie ci doar preferabil de evitat.
În România, mai puţin de 13% dintre mame îşi alăptează copiii în primele şase luni de viaţă. Iar procentul celor care continuă să facă acest lucru până la vârsta de doi ani a copilului este încă şi mai mic.