Imunizarea completă în sezonul gripal se poate face doar contracost
Românii care vor să aibă certitudinea că nu se vor îmbolnăvi trebuie să scoată bani din buzunar şi să respecte întocmai o procedură complicată. Iar de cele mai multe ori, formalităţile numeroase îi fac să renunţe la idee.
De Redactia Observator la 04.12.2018, 11:38Românii care vor să aibă certitudinea că nu se vor îmbolnăvi trebuie să scoată bani din buzunar şi să respecte întocmai o procedură complicată. Iar de cele mai multe ori, formalităţile numeroase îi fac să renunţe la idee.
În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii distribuie gratuit un vaccin care imunizează doar pentru trei dintre cele patru tulpini ale virusului care ciculă în fiecare sezon în Europa.
Practic, imunizarea completă se poate face doar contracost. Serul care ne protejează de toate cele patru tulpini ale virusului care circulă în Europa se vinde cu 60 de lei, iar procesul de vaccinare e unul dificil.
Prezentarea la medicul de familie este doar primul pas. Urmează apoi o consultaţie atentă. Pentru că vaccinul antigripal nu este indicat tuturor. Medicul trebuie să se asigure că pacientul nu a avut sindormul Guillain-Barré, are mai mult de şase ani şi nu este alergic la ou. Abia apoi poate scrie o reţetă.
Odată cumpărat, serul trebuie păstrat la o temperatură cuprinsă între două şi opt grade celsius.
Adică să îl transportaţi într-o geantă frigorifică, dar dacă nu aveţi, la farmacie puteţi găsi astfel de elemente termice pe care să le puneţi în punga cu care transportaţi vaccinul. Dacă temperatura de afară este însă sub 0 grade, atunci trebuie să aveţi grijă doar ca vaccinul să nu îngheţe.
Pentru administrare, pacientul trebuie să se întoarcă la medic în aceeaşi zi. Şi este obligat să mai semneze un document.
Eva Cristescu, medic de familie: De dorit ar fi ca personalul de acolo să ia o declaraţie pe propria răspundere că pacientul a transportat corect injecţia pentru protecţia, evident, a cadrelor medicale
Toate aceste formalităţi îi fac pe mulţi să renunţe la vaccinarea sigură, asistată de un specialist. Aşa că ajung să îşi cumpăre serul de imunizare fără reţetă şi apoi să apeleze la servicii medicale nesigure, postate pe internet.
Chiar şi modul de administrare al vaccinului poate să creeze complicaţii, spun specialiştii. Anul trecut, 129 de români şi-au pierdut viaţa din cauza gripei. Iar de la începutul actualului sezon, au fost confirmate deja 8 cazuri de gripă.