În Brașov, o secție ATI cu 20 de paturi pentru pacienții COVID zace nefolosită. Autoritățile nu găsesc medici
În Brașov, o secție cu 20 de paturi de Terapie Intensivă Covid zace nefolosită, pentru că autoritățile nu găsesc medici, asistente și infirmiere care să lucreze acolo.
De Claudiu Loghin la 17.12.2020, 16:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Situația se repetă și în Sibiu.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Vorbim despre o investiție de aproape un milion de lei. Iar o situaţie asemănătoare este şi la Spitalul Judeţean din Sibiu. Acolo există doar doi medici infecţionişti care se ocupă zilnic de cel puţin 150 de pacienţi.
Secția de Terapie Intensivă este gata de aproape o lună. 20 de paturi echipate complet, pregătite pentru pacienții Covid în stare gravă.
Noua secție de Terapie Intensivă Covid a fost amenajată în așa numitul Staționar Tractorul, al Spitalului Clinic Județean Brașov. Este complet echipată pentru Terapie Intensivă avansată, iar întreaga investiție a costat nu mai puțin de un milion de lei.
În secţia nouă e nevoie de cinci medici specializați, 20 de asistente și 15 infirmiere. În prezent, de cei 48 de pacienți în stare gravă se ocupă 16 medici, suprasolicitați psihic și fizic.
Adrian Veștea, președinte Consiliul Județean Brașov: "Se fac astfel de concursuri de foarte multă vreme și, din păcate, nu au găsit personal medical".
Posturile în noua secție Covid nu au putut fi ocupate, cu toate că Primăria a pus la dispoziția cadrelor medicale dispuse să se mute în Brașov locuințe de serviciu gratuite.
Allen Coliban, primar Brașov: "Avem acest fond locativ, pe care-l putem mobiliza pentru proiecte de fond locativ și pentru necesități ale comunității. Și, în cazul de față, atragerea de medici pe zona de ATI este o prioritate, pentru Brașov".
Singurele soluții sunt detașările și cooptarea în sistem a medicilor care au promovat în această toamnă examenul de specializare.
Dr. Andrea Neculau, director executiv DSP Brașov: "În acest moment avem, față de necesarul de cinci medici ATI, doi deja detașați din județ și, pentru diferență, vom solicita către minister sprijin".
Prof. dr. Dorel Săndesc, președinte SRATI: "Eu cred că toate căile posibile de recrutare a personalului medical trebuie deschise urgent, altfel vom risca ca o parte dintre ei să meargă, să plece dincolo, unde fără îndoială sunt așteptați cu covorul roșu".
Situația se repetă și în Sibiu
Spitalul Județean Brașov este instituția care organizează concursurile, dar oficialii instituției au refuzat să facă orice precizare despre criza de personal. Situaţia este asemănătoare şi în Sibiu.
Lt.col. medic dr. Constantin Vlase: "Funcţionează doi infecţionişti. Doi oameni să îngrijească zilnic 150 de pacienți și să răspundă tuturor evaluărilor din unitatea de primiri urgențe nu este un lucru ușor".
În organigrama secției există 5 posturi, dar nimeni nu a venit să le ocupe. Conducerea militară a anunțat că posturile vor fi ocupate de rezidenţi. Asta nu înseamnă însă că problema e rezolvată. Tinerii sunt doar în curs de specializare.