Antena LIVE

Curs valutar

Kilogramele în plus, o problemă în rândul românilor. Cum ne calculăm grăsimea în exces

Kilogramele în plus sunt tot mai mult o problemă în rândul românilor. Şi nu vorbim doar despre aspectul estetic, ci despre afecţiuni care pot pune chiar viaţa în pericol. Intervenţiile chirugicale de micşorare a stomacului sau inelele gastrice sunt o soluţie. Atenţie, însă.

De la 12.05.2019, 11:34
WhatsApp
Vezi și:

Kilogramele în plus sunt tot mai mult o problemă în rândul românilor. Şi nu vorbim doar despre aspectul estetic, ci despre afecţiuni care pot pune chiar viaţa în pericol. Intervenţiile chirugicale de micşorare a stomacului sau inelele gastrice sunt o soluţie. Atenţie, însă. Nu reprezintă varianta de ales doar din comoditate, adică atunci când cineva nu vrea să ţină regim sau să meargă la sală şi preferă să apeleze la varianta extremă. Există un întreg calcul care decide dacă puteţi sau nu să vă micşoraţi stomacul. Iată câteva sfaturi de la specialişti.

În România, obezitatea afectează aproape 20% din populația adultă. Încă și mai grav este că peste 35% dintre români au o greutate corporala mai mare decât cea normală. Puțini sunt însă cei care știu să îți calculeze greutatea și, prin urmare, dacă sunt pacienți eligibili pentru intervenția de micșorare a stomacului. Masa corporală se calculează simplu: împărţim greutatea la pătratul înălţimii în metri. Astfel, o persoană care are 120 de kg şi un metru 70, are un indice de masă corporală de 41, adică obezitate morbidă.

Şerban Vasile, medic primar Chirurgie: Obezitatea care are indicatii chirurgicale se adreseaza pacientilor cu un indice de masa corporala peste 40. Deasemenea., cei care au un IMC intre 35- 40 dar au si afectiuni asociate obezitatii cum ar fi hipertensiunea, bolile cardiace, osteoarticulare, sindromul de apnee in somn pot beneficia de chirurgia bariatrică chiar dacă se situează între 35 si 40.

Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală: Chirurgia te ajuta sa scapi de 70% din grasimea in exces dar si de porblemele medicale asociate obezitatii. Cel mai frecvent discutam despre gastric sleeve, sau reducerea stomacului, gastrectomii longitudinale discutam despore aceeasi operatie care taie cea mai mare parte a stomacului. Dar mai sunt si altele: gastric bypass, gastric banding, aplicator gastric si asa mai departe.

Ajungem astfel la o altă întrebare: ce fel de operaţie ni se potriveşte? Ei bine, doar medicii pot să stabilească asta în urma unor investigaţii amănunţite. Noi putem însă să vă trasăm câteva elemente pe care să le aveți în vedere.

De pildă, inelul gastric este recomandat persoanelor cu mai puţină grăsime în exces, capabile să ţină o dietă strictă după intervenţie. Operaţiile de micşorare a stomacului sunt rezervate cazurilor puţin mai grave şi pentru cei care nu au slăbit în urma a cel puţun două diete stricte.

Cât despre operaţia de bypass gastric, e bine de ştiut că se face în cazul pacienţilor cu mai multe probleme de sănătate asociate obezităţii morbide.

Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală: Senzatia de foame nu este amputata atat de mult ca in cazul gastric sleeve, atunci daca pacientul nu este serios implicat in programul recomandat, efectul acestui dispozitiv, inel gastric, este modest si atunci ne limitam la a oferi o astfel de solutie pacientilor care sunt activi, care merg la sala tot timpul, care inteleg ca trebuie sa tina un regim mult mai drastic decat in alternativa gastric sleeve.

Şerban Vasile, medic primar Chirurgie: După intervenţia chirurgicală există nişte restricţii, pe care le-aş numi mai degrabă rigori, car eţin mai mult de dietă. pacientul poate mânca orice dar cu anumite resticţii de natură calorică. Starea de slăbiciune este dtaă de regulă fie de un anumit grad de deshidratare, fie de anumite erori în alimentaţia post operatorie. Alimentaţia se face treptat, pornind de la lichidă la alimente în stare solidă, trecând anumite etape.

Ca să scăpați de bisturiu şi să nu mai fie nevoie să petreceți alte ore în sălile de operaţie, este musai să faceţi sport după această intervenţie. O să vă dezamăgim puţin şi o să vă spunem că indiferent de cât de conştincioşi am fi după, odată scăpaţi de grăsime, nu vom scăpa tocmai uşor de pielea în exces. Pentru asta, trebuie să vă aşteptaţi şi la posibile intervenţii chirurgicale de remodelare a corpului.

Cristian Niţescu, medic chirurg estetician: Sunt persoane care din punctul nostru de vedere, al chirurgilor plasticieni, au nevoie de mai multe interventii de remodelare. De exemplu, "ar trebui" să facă şi lifting de braţe şi lifting de şi lifting de coapse şi abdominoplastie şi eventual şi lifting facial şi lifting de sâni. Deci sunt, am enumerat vreo şase şi pacienta nu îşi doreşte decât una sau două.

Nu putem să nu vorbim și despre costurile acestor intervenții. Preţurile pornesc de la 2.000 euro şi pot ajunge chiar şi la 10.000 euro dacă luăm în calcul toate analizele, operaţia şi spitalizarea.

Dacă adăugăm şi toate intervenţiile de remodelare a corpului, atunci ar fi bine să fiţi pregătiţi să mai scoateţi din buzunar încă o dată preţul operaţiei de micşorare a stomacului. Venim totuşi şi cu o veste bună: sunt spitale care acceptă finanţarea în rate a intervenţiilor.

Aşadar, înainte de a ajunge pe masa de operaţii poate fără să fie nevoie, informaţi-vă cât mai mult.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

observatorweekend06 kilograme problema romani specialisti sfaturi calcul grasimea în exces
Întrebarea zilei
Aveţi adăpost de protecţie civilă în blocul în care locuiţi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025