La începutul anului viitor vom vedea primele doze de vaccin anti COVID
Este promisiunea celor care de opt luni, de la începutul pandemiei, luptă pe mai multe fronturi pentru a obtine leacul salvator ce ne va da vechea viaţă înapoi.
De Redactia Observator la 05.11.2020, 21:58- Bătălia va fi pe jumătate câştigată o dată ce vom avea primul vaccin împotriva SARS-CoV-2. Marea victorie va fi când populaţie va fi convinsă că e şi sigur.
Ultimul obstacol rămâne neîncrederea celor care spun că vaccinurile au fost create mult prea repede. Specialiştii ne asigură că pe piaţă nu va ajunge niciun vaccin care să nu fie sigur.
Cercetători din întreaga lume sunt în goana după vaccin.
Marius Geantă: A existat o mobilizare fără precedent. Sunt laboratoare care au dedicat toate echipele, şi-au angajat şi alţi oameni pentru a dezvolta aceste vaccinuri. S-au făcut parteneriate între companii concurente.
180 de vaccinuri sunt în plin proces de creare iar 11 sunt deja în ultima fază de testare. Dar linia de finish nu a trecut-o nimeni până acum.
Dan Zaharescu: Până la acest moment, încă niciun producător de vaccinuri nu a depus un dosar la Agentia Europeană a Medicamentului. O veste referitoare la aprobarea unui asemenea produs poate sa aiba implicatii si pe zonele bursiere.
Marius Geantă: În mod tradiţional, obţinerea unui vaccin dura poate chiar 10 - 12 ani sau chiar mai mult. Sigur, în contextul ebola am văzut o scădere a acestui timp, undeva la 4 - 5 ani. Pe de altă parte. în ultimii 25 de ani au fost aprobate şi dezvoltate de la 0 numai 7 vaccinuri.
Doar că lupta pentru vaccin e atipică de această dată. Şi există speranţe mari.
Dan Zaharescu: Este remarcabil faptul ca in numai 40 de zile de la decriptarea genomului acestui coronavirus s a putut face secventierea sa si s au putut demara deja procesele de descoperirea a unui vaccin.
Bătălia va fi pe jumătate câştigată o dată ce vom avea primul vaccin împotriva SARS-CoV-2. Marea victorie va fi când populaţie va fi convinsă că e şi sigur.
Alexandru Rafila: Nu va aproba Agenţia Europeană a Medicamentului un produs despre care există dubii în ceea ce priveşte siguranţa.
Dan Zaharescu: Este asa numitul proces de farmaco vigilenţă, din clipa in care începe sa fie adm pacientilor, exista un proces de monitroizare si in cazul in care apar efecte sau se supecteaza, se raportează.
Pentru ca virusul să fie învins, ar fi nevoie ca peste 70% din populaţie să se imunizeze astfel.
Alexandru Rafila: Pe măsură ce lumea se va vaccina şi vor vedea că nu apar probleme, reacţii adverse, că este bine tolerat, lumea se va vaccina. În viitorul nu foarte îndepărtat, inclusiv libertatea de circulaţie în UE sau în alte ţări s-ar putea să fie legată de un certificat care să ateste vaccinarea.
10 milioane de doze din primul vaccin autorizat vor ajunge în România la începutul anului viitor.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.