Lenuţa, asistenta din Botoşani, este al 14-lea cadru medical răpus de coronavirus în România
După o săptămână de relaxare, a venit şi nota de plată. Iar primii care o plătesc sunt tot medicii. Avem noi focare în spitalele din ţară şi încă un cadru medical răpus de coronavirus, al 14-lea de la începutul epidemiei din ţara noastră. Este vorba despre o asistentă din Botoşani de 46 de ani, care nu suferea de alte boli. În plus, numărul de noi cazuri a crescut iar astăzi, după câteva zile în care păream pe un trend descendent. 213 oameni au fost testaţi pozitiv în ultimele 24 de ore.
De Redactia Observator la 24.05.2020, 22:41- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Asistenta a făcut parte din studiul clinic cu Remdesivir.
- Femeia a murit la spital în Iaşi.
Lenuţa Buta este al 14 cadru medical pe care România îl pierde în lupta cu epidemia de coronavirus. Cazul ei a pus la încercare medici din două judeţe. Femeia era asistentă medicală în secţia de Boli Infecţioase a spitalului judeţean Botoşani, unde tratase zeci de bolnavi de COVID-19. În urmă cu o lună, a fost şi ea testată pozitiv. Speranţele de recuperare erau extrem de mari, mai ales că abia împlinise 46 de ani şi nu suferea nicio altă boală. Însă starea ei s-a deteriorat rapid şi inexplicabil.
Ioan Asaftei purtator cuvant spital judetean Botoşani: A fost internată pe secţia unde a lucrat 20 de ani, dar ca urmare a agravării stării de sănătate, a fost transferată imediat la spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.
Carmen Dorobăţ, managerul spitalului: A fost înrolată şi în studiul clinic cu Remdesivir. De fapt, ea se şi negativase din punct de vedere al infecţiei, a avut două teste negative. Deci nu infecţia a fost cea care a dus la acest deznodământ grav, ci explicaţia noastră, a medicilor, este că prezenţa acestui virus, pe unele organisme, determină o reacţie inflamatorie, distrugătoare, predominant la nivel plămânului, dar şi la sistemul nervos central.
Organele i-au cedat rând pe rând, iar ieri, asistenta s-a stins în secţia de Terapie Intensivă a spitalului din Iaşi, oraş care numără cel puţin două focare de coronavirus. Ambele descoperite în spitale, printre eroii din linia întâi, după o săptămână de relaxare.
La spitalul de Neurochirurgie, într-o singură secţie, au fost testaţi pozitiv 34 de oameni. Doar trei dintre ei sunt pacienţi. Restul, medici şi asistente. Unii abia intraseră în tură, după două săptămâni libere.
Virusul pătruns şi în spitalul de Copii Sfânta Maria.
Dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii ''Sf. Maria'', Iaşi: Au fost depistate patru, în total, cadre medicale de la clinica de pediatrie a Spitalului de Copii Sf. Maria, pozitive cu noul coronavirus.
Numărul ar putea creşte zilelele următoare, când se aşteaptă rezultatele altor 40 de teste.
Relaxarea şi-a produs efectele şi în Olt şi tot în rândul salvatorilor. Serviciul de Ambulanţă Slatina a ajuns în câteva zile focar de coronavirus.
Într-o singură săptămână, numărul angajaţilor testaţi pozitiv la noul coronavirus a ajuns de la 1 la 19. Unii au dus virusul şi acasă, astfel că trei contacţi direcţi ai acestora au fost şi ei testaţi pozitiv. Între ei, şi un jandarm.
Şi cei doi copii ai jandarmului au luat virusul, iar ancheta epidemioplogică se face şi la Jandarmerie. Prefectul de Olt a chemat corpul de control al Ministerului Sănătăţii să verifice situaţia pentru că, spune el, Serviciul de Ambulanţă nu ar fi luat măsuri de prevenţie.
Anchetă se face şi în Alba, după ce, la spitalul Municipal din Sebeş, şase cadre medicale s-au îmbolnăvit după ridicarea stării de urgenţă.
Adriana Pistol, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: Am înregistrat un număr de cazuri uşor mai mare faţă de zilele precedente. Asta poate să însemne fie o întâmplare, fie, într-adevăr, o să constatăm o creştere în continuare, dat fiind faptul că populaţia acum circulă, nu mai există acele măsuri de a sta în casă.
Sunt doar efectele primei săptămâni de relaxare. Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a anunţat că va evalua situaţia după două săptămâni, când ar putea fi impuse din nou restricţii.