Lipsa cabinetelor stomatologice, una dintre problemele din perioada restricțiilor
Durerile de dinţi dau dureri de cap românilor în această perioadă. Pentru a rezolva urgenţele stomatologice, Primăria Bucureşti a deschis patru cabinete în Capitală, cu aparatută nouă, destinate exclusiv copiilor, în care intervenţiile sunt gratuite. Măsurile deosebite de protecţie şi dezinfectare au făcut ca multe cabinete private să rămână închise.
De Lorena Rădulescu la 04.05.2020, 00:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Patru cabinete stomatologice deschise pentru copii în București.
- Sub restricții, la stomatolog sunt tratate doar urgențele.
De aproape două luni, cei mai mulţi dentişti şi-au închis cabinetele. Iar pacienţii care au urgenţe stomatologice sunt obligaţi să se trateze doar în anumite spitale sau cabinete. Pentru a evita aglomeraţia, în Capitală, Primăria şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale au deschis patru cabinete destinate exclusiv copiilor. Tratamentele sunt gratuite.
Toţi medicii sunt din reţeaua şcolară. Programările se fac prin telefon. La cabinet ajung doar urgenţele.
Monica Grecu, medic coordonator al centrului de urgență: Ceilalti care nu se înscriu în diagnosticul de urgență dar care au dureri sunt consiliati si li se fac recomandări prin telefon.
În cele cinci zile de la deschidere, au fost deja trataţi peste 40 de pacienţi. Matei are 8 ani și a ajuns aici pentru că nu a mai suportat durerea de dinţi.
”Din nefericire am avut nevoie. Doamna care ne a preluat programarea a fost foarte amabilă”, spune mama băiatului.
Adulţii, în schimb, pot merge la Spitalul de Stomatologie din Calea Plevnei sau la cele şase cabinete stomatologice din Bucureşti autorizate să funcţioneze în această perioadă.
În pandemie, condiţiile pe care cabinetele trebuie să le îndeplinească sunt extrem de stricte şi costisitoare. Stomatologii împart nota de plată cu pacienţii.
”E o taxă de decontaminare. Se sterilizează foarte bine cabinetul, ustensilele. Aici am achitat 500 lei”, spune o clientă.
Cristina Munteanu, mananger cabinet stomatologic: Trebuie să recunosc că pacienții sunt descurajați de preț. E cea mai mare problemă pentru că ei trebuie sa suporte toată pregătirea noastră pentru a lucra în condiții de siguranță.
O altă cerință este ca un cabinet să aibă două ieșiri.
Cristian Irimia, manager cabinet stomatologic: Majoritatea cabinetelor de stomatologie din România se găsesc în blocuri, la parterul blocurilor, e greu să ai două intrări, dacă nu chiar imposibil.
Cele mai frecvente urgențe medicale sunt inflamațiile nervului și infecțiile dentare.