România s-ar putea confrunta cu un val de persoane diagnosticate cu cancer în stadii avansate, cred medicii
Pandemia i-a oprit pe mulţi să treacă pragul cabinetelor medicale, pentru controale de rutină. Iar din această cauză multe boli grave nu au fost diagnosticate la timp.
De Redactia Observator la 05.02.2021, 17:37- Psihologii spun că pandemia are urmări grave şi asupra psihicului.
- Experţii îi sfătuiesc pe oameni să nu amâne vizita la medic atunci când simt că au probleme de sănătate.
Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că în următoarea perioadă am putea să ne confruntăm cu un val de persoane diagnosticate cu cancer în stadii avansate.
Conf. Univ. Șerban Negru – medic primar oncolog: E iluzoriu să ne imaginăm că astfel de cazuri au scăzut brusc din cauza carantinei. E imposibil așa ceva!
Șerban Negru este medic oncolog în Timişoara. Doctorul susţine că pandemia i-a făcut pe unii oameni să-și ignore problemele de sănătate și să se concentreze exclusiv pe simptomele specifice infecției cu Sars-Cov 2. Alții, au preferat să amâne vizita la spital de teama infectării.
Conf. Univ. Șerban Negru – medic primar oncolog: Am avut câteva cazuri, când din cauza restricțiilor dramatice care au fost în martie aprilie n-au ajuns la operație, iar boala a evoluat, iar operaţia a fost suboptimală.
În Timiş, un loc unde incidenţa cazurilor de cancer este - de regulă - ridicată, anul trecut numărul celor diagnosticaţi cu teribila boală a fost foarte scăzut. Oamenii nu mai mers la spital nici măcar pentru tratament, spun specialiştii.
Conf. Univ. Șerban Negru – medic primar oncolog: Categoric că e o scădere falsă, dar e o scădere reală pe care am constatat-o. Noi, în spitalul nostru am făcut o statistică, am avut cu 8 – 9 % mai puține internări decât în 2019. Alte secții ne vorbeau de cifre și mai alarmante 20 – 30% scădere, ori în condițiile în care noi creșteam în fiecare an cu 10 – 15% că incidența. Numărul cazurior de cancer care se adresează pentru tratament este în scădere
Tânără: Mă uit la bunicii mei, mă uit la părinţii mei şi evident că sunt în urmă cu analizele de teama de a nu întâmpina altceva în spitale.
Psihologii spun că pandemia are urmări grave şi asupra psihicului.
Ica Secoșan, piholog: Teama din păcate de COVID-19 a fost şi este în continuare foarte intensă. Evitarea este unul dintre comportamentele cele mai des întâlnite care însoțesc anxietatea astfel încât în cazul persoanelor cu probleme de sănătate a existat această tendința de frică a coronavirusului.
Experţii îi sfătuiesc pe oameni să nu amâne vizita la medic atunci când simt că au probleme de sănătate. Un control şi o diagnosticare din timp a unei boli grave pot face diferenţa între viaţă şi moarte.