Marș pentru o șansă la viață, de Ziua Donatorului de Organe
România are nevoie acută de donatori de organe. Listele cu pacienţi bolnavi care au nevoie de un transplant sunt din ce în ce mai lungi, iar donatori, din ce în ce mai puţini.
De Redactia Observator la 28.07.2019, 01:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
România are nevoie acută de donatori de organe. Listele cu pacienţi bolnavi care au nevoie de un transplant sunt din ce în ce mai lungi, iar donatori, din ce în ce mai puţini. În ziua dedicată celor care au salvat vieţi donând un organ, Asociaţia Transplantaţilor din România a organizat un marş simbolic la care au participat zeci de motociclişti şi de biciclişti.
De la Spitalul "Sfânta Maria" din capitală până la Institutul Clinic Fundeni sunt 11 kilometri. Zeci de oameni, medici, pacienţi cu transplant, bolnavi şi donatori i-au parcurs azi pe două roţi. Ca să tragă atenţia că nevoia de donatori de organe este acută.
După şapte ani în care a făcut dializă la fiecare două zile ca să supravieţuiască, Mihai a primit telefonul care avea să-i schimbe viaţa. Medicii de la Institutul Clinic Fundeni îl anunţau că i-au găsit un rinichi compatibil. Pentru acelaşi organ se luptau alte patru persoane.
Mihai Petrescu, pacient: De dimineaţă de la ora 5 şi până seara, am fost selectaţi. Ca în povestea cu 10 negri mititei, pleca câte unul acasă. Câte unul, câte unul şi în final am fost fericitul.
Şase ani mai târziu listele de aşteptare sunt la fel de lungi. Iar donatorii, din ce în ce mai puţini.
Mihai Petrescu, pacient: În general familiile sunt cam împotrivitoare. Suntem un popor religios. Şi credem că pe lumea cealaltă, dacă n-avem rinichi, aşa vom rămâne.
Până la sfârşitul anului trecut, de exemplu, 6.044 de bolnavi s-au înscris pentru un transplant. În acelaşi an însă, au fost făcute doar 263 de operaţii. Un raport inegal, consideră Diana. Motiv pentru care în urmă cu un an decis să semneze şi ea delcaraţia de donator post-mortem.
Procedura prin care un cetăţen român îşi dă acordul să fie donator de organe este gratuită şi se face prin intermediul unui notar. Medicii spun însă că nu este suficientă.
Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România: Practic partea se prezintă într-un mod foarte simplu cu actul de identitate şi îşi exprimă voinţa de a-şi dona parte din organe post mortem.
Prof. Dr. Narcis Copcă, chirurg şi Managerul Spitalului Sfânta Maria: Legea e învechită. Ceea ce susţinem noi. Era exact "option out" adică să dai declaraţie la notar că nu eşti de acord.
În ultimii patru ani, doar 1.146 de familii au acceptat prelevarea de organe de la cei dragi.