Mărţişor din ciocolată, făcut cu migală de artiştii cofetari, cel mai dulce cadou
Cu două zile înainte să înceapă primăvara, în laboratoare se lucrează intens. E nevoie de ore întregi de muncă, pentru că mărţişorul-desert vine în diferite forme. De la trifoi, inimioare, flori din ciocolată, până la pantofi şi genţi.
De Redactia Observator la 26.02.2019, 23:30Cu două zile înainte să înceapă primăvara, în laboratoare se lucrează intens. E nevoie de ore întregi de muncă, pentru că mărţişorul-desert vine în diferite forme. De la trifoi, inimioare, flori din ciocolată, până la pantofi şi genţi.
Din ciocolată veritabilă, pantofii prind formă. Apoi ajung la frigider, lângă celalalte perechi. Pe un raft mai jos, e parcată... o maşină.
Într-un laborator din Craiova, găsim şi o vitrină cu toate creaţiile dulci ale cofetarului. Genţi, torturi, rujuri ori sticluţe de parfum. Costă între 8 şi 36 de lei.
Povestea mărţişorului a supravieţuit în diferite... forme. De la la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la mici opere de artă. Se spune că dacă oferi un mărţişor oferi şi dragoste, noroc şi fericire. Iar un cadou lucrat cu atâta meticulozitate poate fi, desigur, personalizat. De exemplu, doamnele care ţin la siluetă vor primi ciocolată neagră.
În Targu Jiu, găsim o fabrică de mărţişoare dulci lucrate de oameni care au venit la noi tocmai din ţara ciocolatei.
Maria Carels: Am venit din Belgia cu tradiţia noastră de ciocolată, este ceva foarte frumos, ciocolata noastră de calitatea I şi tradiţia românească de 1 martie
Cofetarii spun că abia fac faţă comenzilor în această perioadă. Cum au început însă o astfel de afacere? Unii chiar din dorinţa de a nu mai arunca mărţişoarele.
Angela Orban, cofetar: Nu poti sa porti 20 de martisoare, le arunci, asa, martisorul de ciocolata il savurezi.
În funcţie de... model, unele costă şi 100 de lei.
Iar dacă vreţi să surprindeţi şi cu ceva dulce, şi să păstraţi şi tradiţia clasică a mărţişorului, există meşteri care oferă daruri unicat. Lucrate în lemn şi pictate manual.
Rodica Milăşan,mestesugar: Ajunge la mine lemnul tăiat, eu îl şlefuiesc, îl pictez. Rămâne să se usuce vopseaua respectivă. În general, folosesc lemn reciclat, tot ceea ce rămâne din ceva eu folosesc. Dacă dintr-o bucăţică de lemn poţi să îi dai o formă, este minunat.
A creat 100 de modele, pentru o sută de dorinţe la început de primăvară. Mărţişoarele costă între 10 şi 35 de lei.