Tot mai mulţi medici au ales să îşi dedice meseria oamenilor de la ţară şi să profeseze la sate (Video)
Exodul din mediul rural sau evenimentele negative din sistemul de sănătate sunt ştiri la ordinea zilei. Avem însă şi un exemplu pozitiv. Cum a fost posibil şi ce spun doctorii care au dat viaţa la oraş pe cea la sat vedeţi în materialul prezentat în Observatorul Matinal!
De Redactia Observator la 24.04.2019, 12:52- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Exodul din mediul rural sau evenimentele negative din sistemul de sănătate sunt ştiri la ordinea zilei. Avem însă şi un exemplu pozitiv. Cum a fost posibil şi ce spun doctorii care au dat viaţa la oraş pe cea la sat vedeţi în materialul prezentat în Observatorul Matinal!
În comuna Bradu, din judeţul Argeş, locanicii nu mai sunt nevoiţi să bată drumul până la oraş pentru controalele uzuale. Marilena Băluţă este medic ginecolog şi, după ce a terminat rezidenţiatul în Bucureşti, a dat oraşul pe munca la ţară.
Dr. Marilena Băluţă, ginecolog: Asta am vrut pentru că am considerat că şi doamnele care stau mai departe de oraş au dreptul să beneficieze de aceleaşi condiţii şi tratamente medicale.
Comuna are şi alţi specialişti care împărtăşesc aceeaşi viziune.
Dr. Sabina Heidari, stomatolog: Am satisfacţie, ştiţi? Am satisfacţie, poate nu este satisfacţia materială pe care o ai în oraş, dar ai satisfacţie profesională.
Dr. Elena Oprescu, pediatru şi medic de familie: Am ales la Bradu pentru că m-am legat de cetăţenii din comuna Bradu, de copii, fiind pediatru.
Pentru medici, cheltuiala întreţinerii unui cabinet este mai mică la ţară. Iar din asta are de câştigat toată lumea.
Dan Stroe, primarul comunei Bradu: Prin aceste chirii modice pe care ei le plătesc către noi pentru că interesul nostru nu a fost să facem nişte venituri prin acetele medicale pe care le fac aici şi am dat foarte multă atenţie sănătăţii oamenilor din localitatea noastră.
Acelaşi scenariu, altă consultaţie. Satul Soceni, Caraş Severin.
Dr. Silvia Moldoveanu, medic de familie: În general avem cam 15 pentru că oamenii sunt la început. Trebuie să vină, să îi înscriu, să aibă încredere în mine, să ne cunoaştem mai bine.
Ioan Rus, primarul comunei Ezeriş: Să aibă dotările necesare de funcţionare, minimale şi să asigure urgenţele pentru zona pre-orăşenească sau pre-municipală. Adică oamenii să nu mai ajungă la urgenţă la Spitalul Judeţean la Reşiţa pentru lucruri minore.
Acum, localnicii îşi pot măsura tensiunea, glicemia sau pot face un ecograf. Totul la doar câţiva paşi de casă.
În 2011 în România au fost desfiinţate 67 de spitale regionale, iar camerele de gardă ale marilor centre medicale sunt adesea supraaglomerate de cazuri care nu reprezintă neapărat urgenţe medicale.