Din ce în ce mai mulţi medici tineri, specializaţi în Occident, se întorc în România
În timp ce mii de medici aleg să muncească în străinătate, câţiva tineri au pariat pe ţara lor, deşi se puteau stabili peste hotare. Au învățat meserie în Belgia, Franța sau Germania, dar s-au întors la pacienții români.
De Redactia Observator la 05.02.2020, 17:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În timp ce mii de medici aleg să muncească în străinătate, câţiva tineri au pariat pe ţara lor, deşi se puteau stabili peste hotare. Au învățat meserie în Belgia, Franța sau Germania, dar s-au întors la pacienții români.
Este cazul mai multor doctori din Gorj care au puțin peste 30 de ani. Crezul lor e să pună cât mai mulți oameni pe picioare, chiar dacă sunt şi momente când regretă că nu și-au construit o carieră în afara țării.
Ovidiu are 32 de ani. Este medic ortoped. După un rezidențiat în Franța, a decis că tot acasă vrea să vină și să ajute românii. A ales un spital mic, în orașul Rovinari, din județul Gorj, dar cu o dorința imensă de a vindeca oamenii. L-am găsit pregătindu-se de operație.
Ovidiu Pecingină – medic ortoped: În meseria asta, ai satisfacţia că vezi pacientul efectiv că îl pui pe picioare. Am efectuat câteva stagii de pregătire în Franţa care mi-au adus cumva bucuria de a vedea cum funcţionează un sistem normal de sănătate, unul în care se investeşte cu cap
Recunoaște că diferențele dintre sistemul de sănătate din Franța și al nostru sunt mari, iar pacienții sunt uneori nîncrezători din cauza vârstei.
Ovidiu Pecingină – medic ortoped: A rămas, la pacientul român, concepţia că medicul cel mai bun e cel mai bătrân şi spitalul cel mai bun e cel mai mare.
În ciuda tinereții sale, tânărul este foarte apreciat. Cei mai recunoscători sunt bolnavii pe care îi ajută să meargă.
În același spital, am găsit-o și pe Carmen. Și ea, de aceeași vârstă. 32 de ani și același vis: să trateze semenii din țara ei deși a muncit o perioadă într-o clinică din Germania și era chiar pe punctul de a se stabili acolo.
Carmen Bărbulescu – medic ginecolog: Sunt, într-adevăr, diferenţe destul de mari, dar, per ansamblu, pacientele beneficiază cam de acelaşi tratament. Dar şi în România este foarte bine, adică daca îţi faci meseria, poţi să ţi-o faci oriunde.
Ionuț este și el printre medicii care au pariat pe țara lor. El s-a specializat și a muncit în Belgia. Este internist și, de trei luni, a fost numit șef secției.
Ionuţ Cocheci – medic internist: La nivelul Belgiei, era mai mult o medicină de ambulatoriu şi foarte mulţi pacienţi erau văzuţi şi trataţi în ambulatoriu, la nivelul nostru, încă se pune accent pe partea de spitalizare continuă
Numai la Spitalul Orășenesc din Rovinari au ajuns, în ultimele luni, 12 medici tineri. Aceştia asigură asistență pentru mai bine de 30 de mii de oameni din șase localități.