Medicii de familie sunt o raritate în satele româneşti. Disperați, edili caută soluţii
La sfârşitul anului trecut, singurul medic de familie din localitatea hunedoreană Zam a murit de COVID. Nimeni nu i-a mai luat locul, de atunci. Este un caz care arată o problemă mult mai mare, la nivel naţional. Medicii de familie îmbătrânesc şi nu vin mulţi tineri din urmă. Aşa se face că nimeni nu mai are cine să îngrijească pacienţii din localităţi întregi.
De Redactia Observator la 05.02.2021, 09:13- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Medicii de familie sunt o raritate în satele româneşti. Dacă în oraşe mai e cum mai e, la ţară, sunt comune întregi fără doctor. Medicii de familie au îmbătrânit, iar cei tineri nu se înghesuie să profeseze la ţară. În Hunedoara, cei 1500 de locuitori din comuna Zam nu mai au medic de familie din luna decembrie a anului trecut. Acesta a murit de COVID.
Elisabeta Irimie, vicepreședinte Colegiului Medicilor de Familie: Cei dintre 61 şi 65 sunt medici pensionabili, care în viitor vor ieşi la pensie. Toţi aceşti medici, în orice moment, pot să pună parafa jos. În locul lor nu va mai veni nimeni.
Lipsa stimulentelor şi munca birocratică suplimentară îi fac pe absolvenţii de Medicină să aleagă orice altceva. Astfel, medicina de familie rămâne, an de an, un fel de Cenuşăreasă a specializărilor. În disperare de cauză, unii edili caută soluţii. Primarul din Zam susţine că a cerut fără succes ajutor la nivel înalt, iar recent a publicat anunţuri pe reţelele sociale.
Localnic: Nu prea vor să vină aici la noi, nu ştiu. Suntem prea marginalizaţi faţă de cum sunt oraşele. Nu pot să-mi dau seama de ce nu vor să vină aici.
La fel stau lucrurile şi în Oradea.
Valentin Pantea, medic de familie: Medicii care ne pleacă din ţară într-un alt sistem civilizat unde pot să facă medicină.
Dacă lucrurile vor merge în continuare în aceeaşi direcţie, România riscă să rămână în viitorul apropiat fără asistență medicală primară, iar în acest moment situaţia în mediul rural este critică.