Meniul sănătos pentru masa de Paște
Masa de Paşte "cu de toate" este tradiţie la români. La fel şi vizitele la spital, imediat după festin. Vă puteţi bucura de gustul bogat al preparatelor, şi fără să vă puneţi în pericol sănătatea, cu o condiţie.
De Redactia Observator la 26.04.2019, 23:28- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Masa de Paşte "cu de toate" este tradiţie la români. La fel şi vizitele la spital, imediat după festin. Vă puteţi bucura de gustul bogat al preparatelor, şi fără să vă puneţi în pericol sănătatea, cu o condiţie. Să ştiţi să combinaţi corect alimentele, la fiecare masă. Şi să alegeţi doar produse naturale, pentru că în cele procesate specialiştii au numărat, atenţie, 262 de E-uri diferite.
Românul s-a născut gurmand. Aşa că drobul, cozonacul şi friptura stau laolaltă cu ouăle şi pasca, pe aceeaşi masă. O combinaţie care, în exces, vă poate trimite la spital.
Meniul poate fi variat, dar nu amestecat, spun specialiştii, care ne sfătuiesc să ne satisfacem poftele în doze mici.
Cristian Mărgărit, consultant in nutriție: Ouăle şi carnea ar trebui puse la mese diferite, dacă vrem ouă le putem mânca dimineaţa. Lucrurile dulci cum ar fi pasca sau cozonacul ar trebui să fie un fel de gustare, desert la o anumită distanţă de masă.
Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul fructelor, care trebuie mâncate doar la distanţă de trei ore faţă de felul principal. Şi contrar miturilor, alcoolul nu ajuta la arderea grăsimilor. Ba chiar ne îngreunează digestia!
Cristian Mărgărit, consultant in nutriție: Combinaţia de alcool şi grăsimi este extrem de periculoasă pentru ficat. Pentru un pahar de vin însoţim cu apă.
Există şi variante sănătoase ale preparatelor atât de îndrăgite de români. Drobul, de exemplu, poate fi făcut din pui sau curcan, în loc de miel. Chiar şi tradiţionala pască poate fi reinventată.
Sammuel Le Torrielec, chef: Bag îngheţată, ceva un pic mai fresh, se poate să facem îngheţată cu stafide, un sorbet de iaurt, lemon, lime, nu foarte acrişor dar mai fresh.
Produsele făcute în casă rămân alternativa cea mai sănătoasă. Pentru că în preparatele luate de-a gata din comerţ găsim sute de aditivi alimentari, peste 10 pliculeţe de zahăr şi 27 de sare, avertizează comisarii de la Protecţia Consumatorilor.