Mesajul cutremurător al mamei lui Ayan, bebeluşul răpus de gripă: "Am sperat, Dumnezeu a decis altceva"
Un bebeluş de 11 luni a fost ucis de gripă. Este cea de-a şaptea victimă din acest sezon. Iar numărul cazurilor de gripă creşte de la o zi la alta. Medicii sunt deja în alertă. Virusul gripal l-a răpus pe băieţelul de nici un an, în doar patru zile.
De Redactia Observator la 13.01.2019, 20:07Un bebeluş de 11 luni a fost ucis de gripă. Este cea de-a şaptea victimă din acest sezon. Iar numărul cazurilor de gripă creşte de la o zi la alta. Medicii sunt deja în alertă. Virusul gripal l-a răpus pe băieţelul de nici un an, în doar patru zile.
Sâmbătă seara, o mamă cerea disperată ajutor. Îi ruga pe români să doneze sânge pentru copilul ei, diagnosticat de doar patru zile cu virusul gripal.
Ayan, un bebeluş de11 luni, era în stare critică. Rând pe rând, îi cedau organele. Cu toate astea, părinţii şi medicii sperau într-o minune. Zeci de mii de oameni au distribuit mesajul mamei, postat pe o reţea de socializare. Sute dintre ei au anunţat că vor dona mâine sânge pentru Ayan. A fost prea târziu.
Deşi copilul nu suferea de nicio altă boală, virusul gripal l-a ucis fulgerător.
Timp de patru zile, copilul a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, la terapie intensiva: intubat, în stare critică. Diagnosticul a fost de gripă! În tot acest timp, băiețelul nu a răspuns pozitiv la tratament.
"Mulţumesc mult pentru zecile de mii de distribuiri. (...) Am sperat până în ultima clipă cu voi, dar Dumnezeu a decis altceva. Vă mulţumesc pentru vorbele voastre, pentru multele intenţii de donaţii şi vă doresc multă sănătate vouă şi copiilor", este mesajul mamei bebeluşului.
ADRIAN MARINESCU, medic infecţionist: Evoluţia în gripă este şi imprevizibilă şi poate fi şi într-un timp scurt către agravare, mai ales dacă vorbim de copii mici. Dacă au şi afecţiuni cronice preexistinte pot să aibă o evoluţie care într-un timp scurt, de ore sau de o zi să meargă către o variantă mai proastă.
Acum, îngrijorarea cea mai mare a autorităţilor este pentru începutul anului şcolar.
Daca aveti copiii raciti, mergeti la medic, nu ii aduceti la scoala! Este avertismentul emis de Ministerul Sanatatii. In lipsa unui triaj facut de parinti, cadrele didactice vor fi obligate sa identifice elevii bolnavi si sa-i trimita acasa.
SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: Deci, dacă un copil prezintă simptome de răceală -şi asta ştim cu toţii- adică îi curge nasul, tuşeşte... acesta trebuie să fie trimis acasă. Apoi, în familie, pentru bebeluşi, aceştia nu trebuie duşi în locuri aglomerate. Trebuie evitate aceste locuri. Dacă un membru în familie este răcit, copilul trebuie izolat.
Ministerul Sănătăţii a distribuit, în luna septembrie a anului trecut, un milion 300 de mii de doze de vaccinuri pentru pacienţii cronici, vârstnici, femei gravide şi copii. Mai sunt o sută de mii de doze disponibile. Pentru a evita îmbolnăvirea, cei care nu se încadrează la aceste categorii de risc, pot să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacie.
ADRIAN MARINESCU, medic infecţionist: Vaccinare antigripală se poate face începând de la şase luni şi la acest moment, tulpinele gripale care sunt, care circulă sunt prinse în vaccin, inclusiv tulpina gripei de tip A.
Băieţelul de 11 luni este a şaptea victimă a gripei, de la începutul anului până acum. <HARTA> Doi oameni au murit în Mureş, alţi doi în Galaţi, unul în Arad, iar altul tot astăzi în Prahova. De la o zi la alta, numărul cazurilor de gripă creşte. Doar în ultima săptămână au fost confirmate 349.
Iar numărul cazurilor de infecţii respiratorii este uriaş. În ultimele 13 zile, medicii au diagnosticat 53 de mii de pacienţi cu această afecţiune virală.