Ministrul Sănătății: Preconizăm un vârf al pandemiei spre a doua jumătate a lui aprilie
Ministrul Sănătății transmite că, în România, vârful pandemiei e preconizat spre a doua jumătate a lunii aprilie. Nelu Tătaru spune că este așteptat un număr mediu de cazuri de circa 10 mii.
De Redactia Observator la 28.03.2020, 22:48- Nelu Tătaru se așteaptă la 10 mii de cazuri.
- Care sunt efectele.
Ministrul Sănătății transmite că, în România, vârful pandemiei e preconizat spre a doua jumătate a lunii aprilie. Nelu Tătaru spune că este așteptat un număr mediu de cazuri de circa 10 mii.
„Suntem în România într-un moment în care preconizăm un vârf al acestei pandemii spre a doua jumătate a lunii aprilie, cu un număr mediu de cazuri în jur de 10.000 dar trebuie să ne gândim că acest număr poate fluctua în funcţie de evoluţia ulterioară şi a respectării anumitor reguli pe care trebuie să ni le impunem”, a transmis ministrul.
Nelu Tătaru a vorbit și despre efectele în cazul unui număr moderat de cazuri în momentul vârfului epidemiei, dar și în cazul unui număr mare.
”Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit atunci vom avea şi efecte nefaste cu cazuri critice şi cu destul de multe decese” a declarat Nelu Tătaru.
În acest moment vârsta medie a pacienților infectați în România e de 40 – 49 de ani. Ministrul Sănătății a spus că testarea va fi extinsă și la cei care au simptome respiratorii, dar nu se va face o testare în masă ”fără a avea o noimă”.
”Trebuie să înţeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu pot înlocui o izolare, nişte măsuri de precauţie, precum nu pot înlocui nici acea distanţare socială” a precizat ministrul.
În cazul crizei de la Spitalul Județean de Urgențe Suceava, devenit focar de coronavirus, ministrul a transmis că au fost fost cooptaţi medici şi rezidenţi din ultimii ani de la clinicile universitare. De asemenea, pe măsură ce se vor vindeca şi vor ieşi din izolare cadrele medicale afectate se vor întoarce în spital.
Nelu Tătaru a mai precizat că în România au început să vină transporturi cu materiale sanitare din diverse zone şi că sunt în derulare achiziţii de măşti mănuşi, botoşi de uz medical. Astfel de echipamente au început însă să fie produse și în România.
„În două-trei săptămâni o să avem o producţie atât de biocide, cât şi de echipamente de protecţie” a spus Tătaru.
Ministrul Sănătății a mai transmis că ne apropiem de scenariul 4 în caz de coronavirus, în care pacienţii cu simptome uşoare vor fi trataţi acasă. La spital vor fi aduși doar cei cu forme moderat-severe, iar cei cu forme grave vor fi internați la ATI.
Sursa: News.ro