Misiunile de salvare s-au schimbat în vreme de pandemie și pentru SMURD
Meseria lor de zi cu zi este să lupte contracronometru pentru viaţă. Salvatorii SMURD ajung primii la cele mai dificile cazuri, accidente rutiere sau probleme de sănătate care nu pot suferi amânare. Pentru cei de la manșa elicopterelor sau pe motor, modul în care intervin s-a schimbat radical o dată cu pandemia.
De Corina Matlinschi la 04.05.2020, 01:25- Dezinfecția unui elicopter durează aproape 30 de minute.
- 8 elicoptere SMURD sunt active în România.
În vremea pandemiei care ne-a schimbat viaţa, nici misiunile de salvare nu mai sunt la fel.
Plt. major Iancu Cismărescu, motociclist SMURD: Situația s-a schimbat având în vedere că oamenii acum stau în casă. Traficul nu mai este cel din anii trecuți și atunci nu se mai justifică prezența noastră în stradă.
Motocicletele SMURD erau cele care se strecurau prin traficul sufocant pentru a ajunge înaintea ambulanţei la cazurile grave, să acorde primul ajutor. Acum, costumul de motociclist a fost înlocuit cu cel de protecție împotriva COVID-19. Iar de pe două roţi, paramedicii au trecut în autospecialele care transportă pacienţii confirmaţi sau suspecţi de infecţie cu SARS COV 2.
Plt. major Iancu Cismărescu, motociclist SMURD: Am ușurat cumva și munca colegilor pentru că evident o resursă în plus scade volumul de munca. Avem solicitări multe transportăm aproximativ 15-20 de pacienți. Încercăm să-i consolăm să le creștem încrederea să le dăm o doza de optimism.
Misiunile sunt altfel și pentru elicopterele SMURD. Nu sunt destinate transportului de persoane cu covid19. Însă orice pacient în stare gravă poate avea virusul.
Tudor Radu, pilot SMURD: Pentru misiunile primare decolăm în cel mai scurt timp, 5 minute și cât echipa medicală ajută pacienții noi încercăm să strângem informații și dacă figurează. Dacă figurează ne îmbrăcăm în combinezon și luăm toate măsurile de protecție.
Pentru pacienții care nu sunt în state critică, decizia de decolare se ia după ce dispecerii 112 verifică dacă persoanele apar pe listele DSP. În ajutor, piloţii au primit și o izoletă care să înlocuiască targa.
Dragoș Neacșu, pilot SMURD: Este un dispecerat care are grijă de noi, dispeceratul 112. Sunt ei ochii noștri care ne protejează.
Dacă înainte de epidemie, erau disponibili imediat după oricare misiune, acum trebuie să se dezinfecteze și abia apoi pot decola din nou.
Dragoș Neacșu, pilot SMURD: E o dezinfecție care durează, aproape 30 de minute se dezinfectează toată aparatura cu substanțe speciale pentru dezinfectarea elicopterelor.
Tudor Radu, pilot SMURD: Cel puțin în următoarele luni o să rămànă combinezoanele și izoleta ca principale măsuri pentru transportul persoanelor.
Opt elicoptere SMURD intervin în toată țara. De la începutul stării de urgență, eroii din aer au avut peste 350 de misiuni și peste 300 de pacienți cărora le-au salvat viața.