Multe spitale româneşti nu au contracte de mentenanţă pentru instalaţiile vitale pacienţilor. Soluţia, o ordonanţă care stă într-un sertar
Pericolele din spitale au rădăcini adânci şi invizibile. În instalaţiile care-i ajută pe pacienţi să respire. Prea puţin oxigen şi se sufocă, prea mult oxigen şi riscă să sară în aer. O linie fină, pe care ar trebui să o verifice periodic firme specializate.
De Bianca Iacob la 01.02.2021, 20:13- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Nici jumătate dintre spitale nu au contracte de mentenanţă
Medicii de Terapie Intensivă au dat degeaba alarma la Guvern. Soluţia găsită - o ordonanţă care stă în sertar.
Zeci de fire, pompe, monitoare, senzori şi alarme sunt conectate la paturile de Terapie Intensivă, unde cei mai fragili pacienţi se luptă pentru viaţă. Sănătatea lor atârnă de sănătatea acestor aparate. Instalaţii pe care, în peste jumătate dintre spitale, nimeni nu le verifică.
Dr. Dorel Săndesc, Societatea Română de ATI: Nu putem circula pe drumuri publice fără ITP, dar putem noi să susținem funcțiile vitale ale pacienților fără că aceste echipamente să aibă verificări periodice?
Emilian Imbri, manager Spitalul Victor Babeş: Nu avem contract de mentenanţă. Am făcut ultima verificare în octombrie, penultima şi ultima în ianuarie anul ăsta.
Victor Cauni, manager Spitalul Colentina: Noi acum vrem să schimbăm mai multe contoare care nu s-au schimbat de 60 de ani.
Reţele electrice învechite
Fără o monitorizare a concentraţiei de oxigen, cu reţele electrice învechite, saloanele spitalelor devin bombe cu ceas gata să sară în aer, avertizează tot mai mulţi specialişti.
Dr. Dorel Săndesc, Societatea Română de ATI: O firmă fără mare expertiză câştigă o licitaţie, trage nişte ţevi de oxigen prin mai multe saloane ale spitalului, se dă drumul la oxigen, se întâmplă necazul.
Aerul pe care îl respirăm are, în mod normal, o concentraţie de oxigen de 21%. În saloanele unde pacienţii primesc oxigen suplimentar, concentraţia poate creşte fără că nimeni să-şi dea seama, în lipsa unor sisteme de alertă. Dacă ajunge la 30-40%, o singură scânteie e suficientă pentru că tot salonul să ia foc instantaneu.
Dr. Dorel Săndesc, Societatea Română de ATI: Aceste tragedii se pot întâmplă în orice spital mare.
Din analiză făcută de specialişti mai reiese şi că 37 la sută din paturile de ATI nu sunt conforme din punctul de vedere al sistemului de gaze medicale respirabile; în plus 15 la sută nici măcar nu au surse de aer şi oxigen. În 70% dintre secţiile ATI analizate, paturile nu sunt aşezate la o distanţă de 2 metri şi jumătate şi nu există sistem de ventilaţie mecanică.
Sunt probleme strânse într-un raport de Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Soluţiile se află - de câteva luni - într-un sertar de la Guvern. Un proiect de ordonanţă de urgenţă şi-un plan de a atrage 150 de milioane de euro, bani europeni, pentru modernizarea instalaţiilor.
Ludovic Orban a demisionat înainte să aprobe ordonanţa
Ludovic Orban: Este un nou guvern. Practic a fost reluata procedura de avizare
Dar noul prim-ministru pare că nu ştie despre ce este vorba.
Florin Cîţu prim-ministru: Vă dați seama că nu poți să modernizezi peste noapte cu bani europeni, e mai complicat.
Klaus Iohannis: Avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România.
Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI nou-născuți: Lucrurile de substanţă, de structură, se rezolvă cu inteligenţă, cu programe, cu oameni competenţi în locurile în care trebuie să fie competenţi.
O spune un medic care a găsit soluţii pe cont propriu. A refăcut complet secţia de terapie intensivă pentru nou-născuţi, de la Marie Curie.
Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI nou-născuți: Ne curentam permanent, la câte cabluri aveam pe jos. Am redus foarte mult firele. Am pus o cameră video şi această cameră vizualizează tot ce se întâmplă aici. Dacă ia foc ceva, acolo, dacă vezi, se cheamă sprinkler. Aruncă apă peste tot, e o viteză fenomenală!
Peste două milioane şi jumătate de euro a costat totul. Dacă a meritat?
Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI nou-născuți: Nu contează sutele de mii şi milioanele de euro. Mă întreba un domn de la pompieri: dacă curge apă pe aici, ce faceţi cu echipamentele? Nu mă interesează. Viaţa contează!