Mulți români s-au îngrășat în pandemie. La 8 ani, un copil a ajuns să cântărească 70 de kilograme. Medicii i-au spus că are și diabet
Pandemia a venit pentru mulţi români cu ceva kilograme în plus. Am stat mai mult în case şi nu am mai făcut mişcare. Sau ne-am consolat cu diferite alimente. Nici copiii nu au fost feriţi. Cei mai mulţi au învăţat online, aşa că îşi petreceau toată ziua în faţa calculatorului. Medicii avertizează: obezitatea poate duce la boli grave şi chiar la deces.
De Ema Schweninger la 02.06.2021, 20:30Mâncatul în exces, creşterea consumului de zahăr sau lipsa mişcării au dus la probeme cu greutatea pentru mulţi români în pandemie.
Tânără: ”M-am îngrăşat 6 kg în timpul pandemiei. Am stat în casă, n-am avut activitate, n-am putut să facem nimic. Am mâncat ce-am apucat. Chipsuri, croissante, am şi o fetiţă de 4 ani care mănâncă foarte mute dulciuri, le testam eu înainte”.
Mulți copii suferă de obezitate și diabet, după pandemie
În spitale, vin din ce în ce mai mulţi oameni cu kilograme în plus. La Institutul Parhon, a ajuns un copil de 8 ani care cântărea 70 de kilograme. Ar fi trebuit să aibă 30 de kg la vârsta lui. Medicii l-au diagnosticat cu diabet de tip 2 şi obezitate morbidă. I-au dat o dietă, i-au spus că trebuie să facă mişcare în fiecare zi.
Iulia Grigore, medic diabetolog: ”A spus mama copilului că mănâncă cartofi prăjiţi şi şniţele. În fiecare zi. Şi dulciuri foarte multe.”
Un studiu la care au participat în jur de 20.000 de oameni arată că 35,82% s-au îngrăşat în pandemie. Dintre aceştia, peste 71% au acumulat mai mult de 2 kg. Iar femeile au fost mai afectate.
Sabina Oros, medic endocrinolog: ”Să reducă un pic aportul de dulciuri, de carbohidraţi în principiu, de chipsuri, pufuleţi şi bineînţeles, să nu mănânce între mese”.
Kilogramele în exces aduc probleme grave de sănătate
Adulţii ar trebui să facă sport de trei ori pe săptămână. În lipsa unor măsuri, kilogramele în exces pot duce la probleme grave de sănătate.
Iulia Grigore, medic diabetolog: ”Diabetul pentru un copil, ca şi pentru populaţia adultă, reprezintă o creştere a riscului cardiovascular. Poţi să faci un infarct miocardic la vârsta de 20 de ani”
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România, aproape 60 la sută din polulaţia adultă are mai multe kilograme decât ar fi normal, iar între 20 şi 29.9% dintre adulţi sunt obezi.