Munca din spatele laboratoarelor de testare
Preluarea unui număr cât mai mare de probe pentru a afla cine este infectat sau cine nu, pare să fie un lucru extrem de dificil. Tocmai de aceea Ministerul Sănătăţii, firmele private, dar şi universităţile au început să achiziţioneze aparate de testare ultraperformante.
De Redactia Observator la 06.04.2020, 10:50Preluarea unui număr cât mai mare de probe pentru a afla cine este infectat sau cine nu, pare să fie un lucru extrem de dificil. Tocmai de aceea Ministerul Sănătăţii, firmele private, dar şi universităţile au început să achiziţioneze aparate de testare ultraperformante. Unul dintre aceste cazuri este chiar Universitatea de Medicină din Iaşi.
Primul pas, dar şi cel mai important este echiparea. Odată ce aceştia sunt bine echipaţi, intră într-o antecameră, acolo unde se adaugă masca şi ochelarii. Abia apoi au acces în laborator.
Cel care face extracţia va parcurge un traseu semnalizat. Este foarte important ca echipamentul său să fie menţinut curat până în momentul preluării probelor. În momentul în care suntem anunţaţi că probele au sosit, părăsim circuitul de extracţie pe o ieşire curată.
Un circuit ce trebuie să fie realizat fără nicio greşeală. Pentru că orice mică neatenţie poate să compromită probele.
Persoana care aduce probele va sta într-o zonă delimitată, va preda cutia sa cu probe care va sta pe o hotă. Vor fi extrase probele şi transferate într-o cutie prevăzută cu un strat biologic.
După ce au fost parcurşi toţi paşii, probele ajung în cele din urmă în laboratorul de extracţie. Totul se desfăşoară sub o hotă cu ultra-violete pentru ca riscul de contaminare să fie cât mai scăzut.
După ce se realizează transferul probei, se porneşte extracţia care poate să dureze undeva la o oră jumate, două ore. Ca şi capacitate, extractorul poate să facă la maximum 48 de probe.
La finalizarea fiecărei ture de extracţie, examinatorul este nevoit să se decontamineze şi ajunge, din nou, la zona de intrare din circuit.
Bogdan Tampa, director CEMEX UMF Iaşi: Avem o echipă formată din şase cercetători. Toţi au doctoratul făcut în biologie sau chimie, deci vorbim de persoane cu peste 10-15 ani de experienţă în munca în laborator. Avem şi voluntari, din cadrul universităţii, ei lucrând la partea de introducere a datelor.
Rezultatele vin în 24 de ore pentru Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Cercetătorii pot procesa peste o sută de probe doar într-o singură zi.
Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Facem în jur de 140 de kituri pe zi dacă va veni şi Universitatea de Medicină şi Farmacie cu un număr de cel puţin tot cu atâtea kituri, iată la nivelul Moldovei, a celor 6 judeţe din zona de N-E a ţării pe care o acoperă Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, 500 şi peste 500 de pacienţi pot să-şi primească rezultatele.
Până la 200 de teste pentru Covid-19 sunt prelucrate zilnic şi la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi.