O mutație a făcut SARS-CoV-2 mult mai infecțios, dar posibil și mai puțin periculos
Cercetătorii sunt în alertă. Virusul SARS-CoV-2 a suferit o mutaţie care este de zece ori mai infecţioasă. Iar tulpina circulă şi prin Europa şi a fost identificată la 96% din pacienţii români testaţi în luna iunie în cadrul unui studiu făcut de o clinică privată. Chiar dacă boala se transmite mai uşor există şi o veste bună. Virusul ar fi mai puţin mortal.
De Redactia Observator la 19.08.2020, 21:28- Mutația ar fi făcut virusul mai puțin periculos pentru pacienți, bănuiesc specialiștii
- Dr. Alexandru Rafila explică faptul că este vorba despre transmisibilitate
Mutaţia, numită "D614G" a fost identificată în oraşe din Europa, America de Nord şi Asia. Chiar dacă e mai infecţioasă decât ştiam, vestea bună e că această mutaţie e mai puţin mortală.
Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al OMS: O mutaţie mai importantă se pare că a generat o nouă tulpină care circulă cu o mai mare intensitate. E vorba de transmisibilitate.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Ce putem observa şi la dinamica infecţiei în România, se constată în ultimele săptămâni o creştere a numărului de infectări. Din pacienţii COVID, cam 10% ajung la Terapie Intensivă şi mortalitatea a fost ridicată în luna iulie 2020. Este în scadere dacă mă refer la ultimele două săptămâni din august.
Medicii se întreabă dacă există vreo legătură între această tulpină şi numărul tot mai mare de tineri infectaţi cu SARS-CoV-2.
Takeshi Kasai, director regional OMS pentru Pacificul de Vest: Pandemia se schimbă. Oamenii cu vârste între 20 şi 50 de ani cresc răspândirea virusului. Mulți nu sunt conștienți de faptul că sunt infectați. Acest lucru crește riscul de propagare către cei mai vulnerabili.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Avem o scădere a medie de vârstă a cazurilor infectate, după cum avem şi o creştere a nr de cazuri grave la persoane relativ tinere. Suntem în cea de-a doua bucată a primului val pandemic. Se încearcă o stabilizare a numărului de cazuri, având acel platou în fierăstrău.
Alexandru Rafila spune că vestea bună este că vaccinurile aflate acum în dezvoltare, pornind de la tulpina iniţială, par să fie eficiente și împotriva mutațiilor. Peste 160 de vaccinuri sunt în dezvoltare în întreaga lume, între care 29 au intrat în ultima fază.