Nasul și gura obligatoriu acoperite, regulă în Galați pentru localnicii care ies afară
Judeţul Galaţi impune propriile reguli locuitorilor. Oamenii pot ieşi pe stradă doar dacă au nasul şi gura complet acoperite. Nu neapărat cu măşti chirugicale, pot fi şi eşarfe sau fulare. Măsura este contestată deopotrivă de localnici şi de specialişti.
De Redactia Observator la 04.04.2020, 22:35- Unii localnici sunt critici față de decizie.
- Oamenii spun că nu se găsesc măști.
Judeţul Galaţi impune propriile reguli locuitorilor. Oamenii pot ieşi pe stradă doar dacă au nasul şi gura complet acoperite. Nu neapărat cu măşti chirugicale, pot fi şi eşarfe sau fulare. Măsura este contestată deopotrivă de localnici şi de specialişti.
De luni, din 6 aprilie, locuitorii din Galaţi nu mai pot ieşi din case fără să aibă gura şi nasul complet acoperite.
Autoritățile locale ne spun că nu este obligatoriu ca măsurile de protecție pe care sa le folosim sa fie doar măștile medicinale, se pot folosi eșarfe, masti din pânză, sau ”orice alt tip de protecție care sa ne acopere nasul și gura".
Gabriel Avrămescu, prefect de Galați: Am luat această decizie în primul rând pentru a opri sau a diminua transmiterea comunitară a virusului, pentru că sunt persoane care nu au simptome dar posibil sa fie purtătoare, și atunci primul pas ar fi acesta de a pune o barieră la nivelul nasului și gurii.
Cei care nu se supun regulilor locale riscă amenzi între 2.000 şi 20 de mii de lei.
”Nu am de unde sa o cumpăr, la farmacii nu se găsește”, spune un localnic.
”Trebuie sa faca in asa fel incat autoritatile sa faca rost de masti, de unde cumparam mastile”, declară un alt localnic.
”Măștile sunt foarte căutate dar din păcate noi nu le avem, avem o problemă cu procurarea acestora și astfel nu putem onora cererile pacienților care sunt foarte numeroase”, spune angajata unei farmacii.
În timp ce oamenii se plâng însă că nu au de unde să cumpăre măşti chirugicale, specialiştii spun că eşarfele sau măştile din bumbac nu sunt la fel de eficiente.
Cristi Popa, medic pneumolog, Instititul Marius Nasta: Filtrul pe care îl asigură bumbacul sau textilul nu este suficient de fin pentru a împiedica particulele mai mici. Cine vrea sa se protejeze, ar trebui sa foloseasca o masca care sa ii asigure o etansietate perfecta asupra fetei.
Alexandru Nechifor, medic: Orice metodă de a preveni răspândirea acestor particule de salivă, sa spunem, pentru a înțelege populația, e utilă în a preveni infecția la nivel general.
Cehia, Slovenia şi Austria au impus cetăţenilor să poarte măşti de fiecare dată când ies din case. Asta după ce autorităţile din Coreea de Sud, Singapore şi Taiwan au anunţat că au reuşit să limiteze răspândirea comunitară datorită măştilor medicale.