Noua tulpină se răspândeşte cu rapiditate. 45 de noi cazuri au fost anunţate în doar o săptămână
Restricţiile şi vaccinarea încep să schimbe traseul pandemiei. Şi ne apropiem de ziua în care vor fi mai mulţi români vaccinaţi decât infectaţi cu coronavirus. Nu e însă motiv să renunţăm la măsurile de protecţie.
De Redactia Observator la 18.02.2021, 20:40- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Nu există încă date despre eficacitatea vaccinului asupra românilor infectaţi cu tulpina britanică.
Imaginile ultimului an: Medici în combinezoane, pacienţi infectaţi, oameni în suferinţă, disperare, haos şi moarte, dar şi un început de speranţă. În urmă cu o lună şi jumătate România a primit primele doze de vaccin şi a început să spere.
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Fiecare persoană vaccinată, e ca şi cum ai fi scos persoana aia din grupul persoanelor care au şanse să fie infectate.
Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie: Am reuşit, într-un fel sau altul, să asigurăm acelaşi număr de persoane imunizate împotriva bolii, într-un interval de timp mult mai scurt. Prin imunizare nu avem nicio victimă, în schimb, prin boală, preţul este unul foarte mare.
În cazul medicilor, cei mai expuşi în faţa virusului, situaţia s-a schimbat deja. 97 la sută dintre cei care au vrut vaccinul s-au şi imunizat, iar dacă până acum se infectau cel puţin 500 în fiecare săptămână, numărul a scăzut până la 50.
Dr. valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: În ultimele 4 săptămâni o scădere substanţială a ratei de incidenţă a cazurilor de covid 19 cu peste 87,7%
Cifrele de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că situaţia pare să se schimbe peste tot.
Tedros A. Ghebreyesus, director general al OMS: Până acum în acest an, numărul de cazuri raportate a scăzut cu aproape jumătate, de la peste 5 milioane de cazuri în săptămâna care a început cu 4 ianuarie, la 2,6 milioane de cazuri în săptămâna care a început cu 8 februarie. Este vorba de doar 5 săptămâni. Asta arată că măsurile simple de sănătate publică funcţionează şi în prezenţa noilor tulpini.
Asta nu înseamnă că restricţiile ar trebui relaxate
Cel puţin, nu acum, spun specialiştii.
Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie: Această scădere reprezintă consecinţa unui comportament cât se poate de învăţat şi cât se poate de eficient, în ceea ce priveşte transmiterea virusului SARS CoV2. Trebuie să menţinem aceste metode, pentru că sunt esenţiale în controlul pandemiei.
Mai mult, noua tulpină din Marea Britanie pare că se extinde cu rapiditate şi la noi. 45 de cazuri au fost depistate, de o clinică privată, într-o singură săptămână. Cele mai multe în Bucureşti, 26. Mutaţia a mai fost găsită în probe recoltate din Brăila, Galaţi, Timişoara, Cluj, Ploieşti sau Focşani. În total, am ajuns la 136 de cazuri, de la finalul anului trecut, până acum. Asta în contextul în care secvenţieri se fac foarte rar, din cauza costurilor mari, spunea acum câteva zile chiar şefa INSP.
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Dacă ne relaxăm prea repede, tulpina B.1.1.7 va face să avem o creştere rapidă a numărului de cazuri, cum s-a întâmplat în Marea Britanie, Irlanda, Portugalia.
Din 27 decembrie şi până acum, s-au administrat aproximativ un milion 300 de mii de doze de vaccin. Aproape 800 de mii de oameni au primit cel puţin o doză, iar peste 500 de dintre ei mii au făcut şi rapelul. Nu există, deocamdată, date certe cu privire la efectul vaccinului în cazul tulpinilor noi de coronavirus.