O asistentă suspectă de coronavirus aşteaptă de mai bine de o săptămână un răspuns concret de la DSP
Iar dacă unii ignoră simptomele, alţii sunt ignoraţi de autorităţi. O asistentă medicală de la terapie intensivă, de la Spitalul Universitar Bucureşti, stă de opt zile acasă, aşteptând un răspuns de la DSP. Fiecare telefon dat acolo s-a încheiat cu un număr de înregistrare, nicidecum cu vreo soluţie.
De Andreea Milea la 24.11.2020, 21:49- O asistentă medicală care are simptome COVID aşteaptă de opt zile un răspuns de la DSP, pentru monitorizare şi testul PCR
- Personalul medical, deşi cel mai expus la virus, nu este testat periodic
A trecut mai bine de o săptămână de la ultimele simptome. Şi-a făcut singură un test rapid, care a ieşit pozitiv. S-a izolat acasă, împreună cu soţul şi cei trei copii. De opt zile aşteaptă un răspuns de la DSP pentru monitorizare şi test PCR.
''Mi-au dat număr de înregistrare, mi-au luat toate datele şi au spus să aştept. Dacă nu azi, mâine. Şi aşa am primit până ieri 4 numere de înregistrare şi o solicitare la ambulanţă. La DSP, ei dau din una în alta. Să aştept că sunt multe solicitări şi sunt epuizaţi'', spune asistenta.
Inclusiv tatăl ei a cerut ajutor.
''Alaltăieri am sunat la 112. Să aştepte. Sunt alţii mai grav. Să aştepte. Nu, nu se poate aşa ceva. E bătaie de joc. 20 de ani de ATI. A salvat multe vieţi, multe vieţi'', afirmă tatăl asistentei.
Reporterii Observator au încercat să ia o reacţie de la DSP, fără succes. Nu se ştie dacă mai sunt colegi infectaţi şi cine face ancheta epidemiologică. Abia azi a venit o ambulanţă, iar asistenta şi doi membri ai familiei, cu simptome, au fost testaţi oficial.
''Dacă nici astăzi nu veneau, mă hotărâsem să sun la o clinică. Vin ei acasă şi îţi recoltează. Era 500 de lei recoltarea acasă şi noi suntem 5 membri'', a declarat asistenta.
Femeia bănuieşte de unde a luat virusul.
''Dacă nu ai simptome, nu te testează, cu toate că poţi să fii asimptomatic'', a afirmat asistenta.
Doar că personalul medical, deşi cel mai expus la virus în această perioadă, nu este testat periodic, nici măcar în spitale.
Viorel Huşanu, reprezentant Sanitas Bucureşti: Testarea întregului personal medical, nu doar a medicilor, este încă urgentă şi esenţială. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut şi astăzi asistăm la zeci de pierderi de vieti omeneşti.
Angajaţii spitalelor pot fi testaţi doar dacă au simptome. Dacă nu au, vor fi testaţi în a şaptea zi de la ultimul contact posibil infectant. În această perioadă sunt obligaţi să meargă în continuare la muncă.
Decizia testării periodice a cadrelor medicale din spitalele non-Covid stă, astfel, la mâna managerilor. Aşa că unii testează, alţii nu.
Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta: Personalul din secţia Covid, atât secţia de pneumologie Covid, cât şi secţia de terapie intensivă, să beneficieze de testare lunar.
Mihai Adrian Mlesnite, manager IRGH Cluj: Este foarte greu acum să spui că trebuie testat tot personalul la un interval de timp, pentru că avem această contaminare în masă.
Peste 7 mii de cadre medicale s-au infectat de la începutul pandemiei. În ultimele luni de toamnă creşterea a fost aproape dublă. La sfârşitul lui octombrie, număram 3.847 de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale şi 33 de decese. Astăzi, cifrele sunt şi mai îngrijorătoare.