Antena LIVE

Curs valutar

Octavian Jurma, medic cercetător: "Veşti bune, suntem în faza descendentă. Coşmarul va mai continua deci 2 săptămâni"

Medicul epidemiolog Octavian Jurma afirmă că România se află într-o faza descendentă a pandemiei de COVID încă de săptămâna trecută, dar că suntem singura ţară din Europa (probabil a doua din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf. Jurma consideră că va urma "o perioadă de scădere relativ rapidă", dar numărul pacienţilor din ATI şi al deceselor vor scădea abia după două săptămâni. Medicul afirmă că, dacă ritmul de vaccinare se menţine, vom ajunge la 70% din populaţie vaccinată în februarie şi "să trecem prin valul 5 la fel de uşor cum au trecut şi celelalte ţări din Europa civilizată prin valul 4 sau să îl evităm cu totul". "Dacă politicienii se vor grăbi iarăşi să relaxeze totul şi să declare pandemia închisă ca să fure populist startul de sărbători o să o luăm de la capăt şi anul viitor", atenţionează el.

De la 29.10.2021, 08:03
Galerie (2)
Octavian Jurma, medic cercetător: "Veşti bune, suntem în faza descendentă. Coşmarul va mai continua deci 2 săptămâni" Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta (arhivă)

"Veşti bune, suntem în faza descendentă încă de săptămâna trecută. Veşti proaste: avem o nouă premieră negativă, suntem singura ţară din Europa (probabil a doua din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf", a afirmat Octavian Jurma, joi seară, într-o postare pe Facebook. El a adăugat că este foarte posibil ca săptămâna trecută să fi atins vârful valului 4-Delta cu 18.863 cazuri, în 19 octombrie, "chiar în ziua în care preşedintele Iohannis şi-a declarat îngrijorarea şi a convocat o şedinţă pentru ziua următoare".

"Tot în ziua următoare media mobilă la 7 zile a început să scadă uşor pentru prima dată în valul 4-Delta definind un platou uşor descendent, iar în această săptămână scăderea s-a accentuat (...) Există o suspiciune legitimă că saturaţia numărului de teste accentuează aspectul descendent însă este aproape imposibil să se testeze mai puţin decât se testează deja în România fără să se încalce flagrant legea. Putem spune că în România testele urmează curba infectărilor şi nu o mai preced încă de la începutul lunii octombrie", a explicat medicul.

El a menţionat că "nu ştim aşadar cât de mult a urcat valul", însă datele "sugerează că vârful ar fi fost la 25,000 de cazuri pe zi dacă testarea continua să crească proporţional cu creşterea numărului de cazuri". "Testarea a intrat însă în platou după 2 octombrie aşa încât am putut urmări doar aspectul, nu şi amplitudinea reală în luna octombrie (...) Aşadar nu ştim cât de sus s-a dus valul în această lună, dar vestea bună este că a început să coboare deja de săptămâna trecută şi că din această săptămâna a revenit deja în zona detectabilă. Acest lucru însemnă însă şi că devenim prima ţara din Europa (probabil a doua dupa Brazilia) care a lăsat un val epidemic să ajungă la vârf în mod natural", a arătat Jurma.

Octavian Jurma critică instituirea târzie a restricțiilor: "Pandemia a fost asistată activ"

Pe acelaşi subiect

"Dacă erau introduse a doua zi ar fi putut să ascundă atingerea naturală a vârfului şi să îl atribuie măsurilor. Amânate cu o săptămână, rolul lor este mai degrabă propagandistic ca să poata spune că prin aceste masuri au învins pandemia. Experimentul infectarii de turmă a reuşit în România nu doar datorită neglijenţei, ci şi pentru că pandemia a fost asistată activ. Piedicile lăsate de medici în calea pandemiei, atât cele din valurile 2 şi 3, cât si cele stabilite în vară şi luna septembrie, au fost sistematic eliminate în mod activ de factorii politici sub pretextul "nu ne permitem". Ei bine, asta inseamna că ne-am permis să lăsam pandemia să ucida un român la fiecare 4 minute şi că ne permitem catastrofa umanitară care însoţeşte un val epidemic lăsat să se dezlănţuie asupra populaţiei", a susţinut Octavian Jurma.

El consideră că va urma "o perioadă de scădere relativ rapidă conform prognozei". "Vom coborî astfel (media mobila) sub 10,000 la inceputul lunii noiembrie (finalul săptămânii viitoare) şi sub 5,000 de cazuri pe zi la finalul lunii noiembrie. Dacă în decembrie vom continua să coborâm sau vom intra într-un platou depinde de cum va continua vaccinarea şi de gradul de conformare cu măsurile anunţate. Pentru medici decembrie este de asemenea luna în care vor putea să înceapă să respire şi eventual să îşi ia o binemeritata vacanţă", a adăugat el.

Circa 70% din populația României ar putea fi vaccinată până în luna februarie

Medicul a arătat că este posibil ca, dacă ritmul de vaccinare se menţine, să ajungem la 70% din populaţie vaccinată în februarie şi "să trecem prin valul 5 la fel de uşor cum au trecut şi celelalte ţări din Europa civilizată prin valul 4 sau să îl evităm cu totul". "Dacă politicienii se vor grăbi iarăşi să relaxeze totul şi să declare pandemia închisă ca să fure populist startul de sărbători o să o luăm de la capăt şi anul viitor", a menţionat Jurma.

Potrivit medicului, numărul decese va continua să crească şi în această săptămână, o scădere reală a numărului de pacienţi în ATI şi al deceselor urmând să apară abia peste două săptămâni. "Coşmarul va mai continua deci 2 săptămâni şi nu exclud ca marea relaxare de la debutul valului să fie urmată şi de marea musamalizare la finalul valului, tocmai pentru a se putea erija în eroi salvatori", a mai scris epidemiologul.

sursa: news.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

octavian jurma pandemie coronavirus covid restrictii
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore...
A1
Publicat 21.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Pământul va avea o mini-Lună timp de câteva săptămâni. Cum e posibil
Useit
Publicat 21.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
Dunărea a inundat un întreg oraș aflat la 25 km de Budapesta. Viitura ajunge...
libertatea.ro
Publicat 21.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Hello taste
Publicat 21.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Ce comisari riscă refuzul Parlamentului European. Legături cu Federația Rusă...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce este Rage Therapy. Cum funcționează această tehnică psihologică
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024