OMS: faceți teste fiecărui suspect
Doar 4.150 de teste pentru coronavirus s-au făcut până acum în România! Extrem de puţine, atrag atenţia medicii, care cred că bolnavii ar putea fi mult mai mulţi decât au fost raportaţi oficial.
De Redactia Observator la 18.03.2020, 12:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- România a făcut în jur de 4.000 de teste până acum.
- 3.300 de oameni sunt în carantină.
Doar 4.150 de teste pentru coronavirus s-au făcut până acum în România! Extrem de puţine, atrag atenţia medicii, care cred că bolnavii ar putea fi mult mai mulţi decât au fost raportaţi oficial.
România a făcut în jur de 4.000 de teste până acum. Iar pentru 3.300 de oameni care sunt în carantină se fac verificări pentru a se afla dacă sunt infectaţi.
Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Nu te poți lupta cu un foc legat la ochi. Şi nu poţi opri pandemia dacă nu şti cine e infectat. Avem un singur mesaj pentru toate ţările: faceţi teste! Faceţi teste! Faceţi teste! Testaţi fiecare caz suspect!
E apelul insistent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care atrage atenţia că nu sunt testaţi suficienţi oameni.
Teoretic, ei trebuie testaţi în prima zi, în a 13-a şi în a 14-a. În plus, sunt testaţi şi cei izolaţi la domiciliu, în cazul în care apar simptome, contacţii direcţi ai persoanelor infectate şi contacţii contacţilor.
Iar pacienţilor confirmaţi li se prelevează probe până când două teste consecutive sunt negative. Teoretic.
Există suspiciuni că şi în România numărul cazurilor confirmate ar fi mai mare dacă s-ar face mai multe teste.
Italia, de exemplu, a făcut peste 86 de mii de teste, Marea Britanie, peste 29 de mii, iar Austria, peste 6,500.
La Cluj, de exemplu, se pot testa doar 70 probe pe zi. Sunt deja sute în aşteptare.
Mircea Abrudan, prefect Cluj: Am identificat mai multe aparate care pot prelua testarea. Ele sunt în proces de validare în acest moment, există nişte proceduri foarte stricte cu privire la optimizarea lor să poată creşte capacitatea de testare până la peste 500 de probe pe zi. Aşteptăm kiturile!
Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Această capacitate de testare va creşte prin procurarea de la nivelul ANSVSA-ului, a Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Direcţiilor Sanitar Veterinare a 23 de aparate.
Alianța Medicilor, un ONG din care fac parte mai mulți doctori din toată țară, atrage atenţia că nivelul actual de testare este insuficient pentru a identifica focarele și cere achiziţionarea de urgenţă a sute de mii de teste.
Acum, în cele şapte centre de boli infecţioase din ţară sunt disponibile aproximativ 1.500 de teste pentru diagnosticare moleculară. Alte 10.000, la care se adaug 30.000 de teste rapide au ajuns în depozitele Unifarm şi vor fi distribuite spitalelor.