Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean Suceava, la un pacient de 240 kg. "Am fost la limita tehnologiei"
O intervenţie chirurgicală ortopedică complexă, ce a necesitat şi utilizarea, în premieră în judeţ, a unui aparat de tip "cell-saver" pentru auto-transfuzie, a fost realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, în cazul unui bărbat în vârstă de 41 de ani cu obezitate morbidă, având o greutate de aproximativ 240 kilograme.
De Redactia Observator la 20.04.2023, 15:38Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr Dan Teodorovici, a declarat, joi, că pacientul a fost implicat într-un accident rutier în urmă cu două săptămâni, iar investigaţiile efectuate în UPU au identificat o fractură la nivelul şoldului stâng ce necesita intervenţie chirurgicală ortopedic (fractură de cotil stâng cu deplasare mare, echivalentă cu o separare a articulaţiei şoldului.
Operaţia a durat 6 ore şi a fost o adevărată provocare pentru medici
''A fost o adevărată provocare pentru personalul medical întrucât intervenţia a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente şi chiar şi aşa am fost la limita tehnologiei. De asemenea, investigaţiile imagistice s-au efectuat cu dificultate din cauza circumferinţei abdominale a pacientului care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului. Intervenţia a durat aproximativ şase ore. Numai instalarea pacientului pe masa de operaţie a durat 45 de minute şi a necesitat şapte persoane'', a explicat dr Dan Teodorovici, conform Agerpres.
El a spus că, în condiţiile în care riscul de sângerare masivă la un astfel de pacient era ridicat, echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră, a unui dispozitiv aflat în dotarea spitalului, achiziţionat din fonduri proprii, de tip "cell-saver", pentru a recupera o parte din sângele pierdut intraoperator şi a-l transfuza înapoi pacientului. În timpul intervenţiei, pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sânge, din care s-a reuşit recuperarea, procesarea şi transfuzarea a aproximativ 1 litru concentrat eritrocitar.
- Vaccin testat cu succes împotriva cancerului de piele. Când ar putea ajunge în România
- Cum a fost realizat un transplant pulmonar cu ajutorul unui robot cu 4 braţe, în Spania. Noua tehnică, mai puţin...
- Pastila ''minune'' care te scapă de mahmureală. Scurtează perioada de recuperare după consumul excesiv de alcool
Evoluţia pacientului a fost favorabilă până în acest moment, dar este necesară supravegherea lui în continuare deoarece riscul de a dezvolta complicaţii majore este ridicat. Acesta este pacientul cu greutatea cea mai mare operat până acum în Secţia de ortopedie a SJU Suceava.
Echipa operatorie a fost formată din medicii ortopezi Marius Grămadă, Ciprian Puha, Rareş Voinea, medicii anestezişti Vasilcovici Adrian, Stănescu Dorin şi asistenţii medicali Panciuc Dana şi Jureschi Anca.