Antena LIVE

Curs valutar

(P) Cum e afectat sistemul imunitar când se schimbă sezonul și cum te poți proteja

Există un tipar care se repetă în fiecare an. Pe măsură ce iarna începe săși piardă din drepturi, iar temperaturile cresc pe măsură ce se apropie primăvara, răcelile și virozele devin tot mai comune.

De la 03.03.2022, 16:25
WhatsApp
Cum e afectat sistemul imunitar când se schimbă sezonul și cum te poți proteja Pexels

Nu ți se întâmplă doar ție. În vreme ce infecțiile virale sunt mai frecvente la debutul toamnei, primăvara nu este pe deplin ocolită de ele. Răceala comună cunoaște, de altfel, noi culmi în acest sezon. Experții sunt de părere că la acest lucru contribuie mai mulți factori:

Alergiile de sezon

Atât toamna, cât și primăvara, alergiile de sezon reduc integritatea sistemului imunitar și cresc vulnerabilitatea la infecții. Inflamația nazală cauzată de astfel de alergii favorizează pătrunderea și multiplicarea virusurilor. Totodată, de vreme ce sistemul imunitar este ”ocupat” să facă față alergiilor, resursele sale pentru a combate alte probleme de sănătate se limitează. Tocmai de aceea, e cu atât mai important să îl susții cu ajutorul unor suplimente imunitate și printr-un stil de viață sănătos, care impune o dietă echilibrată și mișcare fizică regulată.

Schimbările din mediu

Chiar dacă nu suferi de alergii, oscilațiile extreme ale mediului exterior îți pot afecta imunitatea. Presiunea barometrică, temperatura și vântul pot irita căile nazale și pot compromite mecanismele sistemului imunitar de a împiedica instalarea răcelii și a infecțiilor. Cercetările și studiile arată că scăderile de temperatură pot favoriza apariția răcelii comune. Un studiu realizat de Universitatea Yale arată că o scădere cu doar 4 grade Celsius a temperaturii ambientale poate periclita abilitatea organismului uman de a opri proliferarea virusurilor. Ce e de făcut? Pregătește-ți corpul prin măsuri preventive, de la o cură cu vitamina C, la purtarea hainelor adecvate temperaturilor și evitarea expunerii la vânt, când este posibil. Totodată, ia în calcul și faptul că tentația de a petrece timp afară este mai mare primăvara decât toamna, datorită creșterii temperaturilor, dar că fluctuația acestora există și nu este de neglijat.

Ce să faci pentru a preveni infecțiile virale, la schimbarea sezonului?

Asigură-te că ai nasul protejat și că sistemul tău imunitar este capabil să facă față provocărilor anotimpului. Purtarea măștii de protecție sau chiar a unei eșarfe care să acopere zona nasului chiar poate face o diferență uriașă. Igiena și, în special, spălatul regulat și corect pe mâini, mai ales înainte de masă și evitarea contactului acestora cu ochii, nasul și gura sunt, de asemenea, măsuri preventive eficiente. În acest fel, vei putea ține la distanță microorganismele care, odată pătrunse în corp, pot provoca infecții virale sau bacteriene

Activitatea fizică regulată și meditația te pot ajuta să reduci nivelul de stres și, implicit, să ai un sistem imunitar mai puternic, care să facă față amenințărilor infecțioase. Reducerea riscului de a dezvolta o răceală reprezintă un beneficiu consistent, așadar, al mișcării și al tehnicilor de eliberare a stresului.

Expunerea la soare îți ajută corpul să sintetizeze în mod natural vitamina D, atât de importantă pentru imunitate. Conform celor mai recente studii, suplimentele cu vitamina D sunt, de asemenea, eficiente și te pot proteja de răceală și gripă.

Adoptarea unui regim alimentar sănătos și echilibrat din punct de vedere caloric, echilibrat în nutrienți și cu un aport optim de fibre îți poate face, de asemenea, organismul mai puternic în fața infecțiilor virale sezoniere. Pe de o parte, vitaminele și mineralele susțin sistemul imunitar și buna funcționare a întregului organism, fibrele acționează ca prebiotice și ”hrănesc” probioticele, în timp ce îți asigură un tranzit intestinal bun, iar alimentele bogate în probiotice, așa cum sunt lactatele fermentate sau murăturile, cresc numărul bacteriilor bune și, deci, rezistența organismului la pericolele infecțioase, atât de comune în acest sezon.

Starea ta de sănătate trebuie să-ți fie mereu principala prioritate. Analizele regulate, luarea măsurilor preventive necesare și adoptarea unui stil de viață echilibrat te pot feri atât de dezvoltarea răcelilor și altor afecțiuni comune, cât și de eventualele complicații ale acestora. Acordă-ți grija pe care o meriți și protejeazăte eficient în orice context!

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Considerați că numărul mare de accidente rutiere justifică majorarea tarifelor RCA?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025