(P) Cum e afectat sistemul imunitar când se schimbă sezonul și cum te poți proteja
Există un tipar care se repetă în fiecare an. Pe măsură ce iarna începe săși piardă din drepturi, iar temperaturile cresc pe măsură ce se apropie primăvara, răcelile și virozele devin tot mai comune.
De Redactia Observator la 03.03.2022, 16:25Nu ți se întâmplă doar ție. În vreme ce infecțiile virale sunt mai frecvente la debutul toamnei, primăvara nu este pe deplin ocolită de ele. Răceala comună cunoaște, de altfel, noi culmi în acest sezon. Experții sunt de părere că la acest lucru contribuie mai mulți factori:
Alergiile de sezon
Atât toamna, cât și primăvara, alergiile de sezon reduc integritatea sistemului imunitar și cresc vulnerabilitatea la infecții. Inflamația nazală cauzată de astfel de alergii favorizează pătrunderea și multiplicarea virusurilor. Totodată, de vreme ce sistemul imunitar este ”ocupat” să facă față alergiilor, resursele sale pentru a combate alte probleme de sănătate se limitează. Tocmai de aceea, e cu atât mai important să îl susții cu ajutorul unor suplimente imunitate și printr-un stil de viață sănătos, care impune o dietă echilibrată și mișcare fizică regulată.
Schimbările din mediu
Chiar dacă nu suferi de alergii, oscilațiile extreme ale mediului exterior îți pot afecta imunitatea. Presiunea barometrică, temperatura și vântul pot irita căile nazale și pot compromite mecanismele sistemului imunitar de a împiedica instalarea răcelii și a infecțiilor. Cercetările și studiile arată că scăderile de temperatură pot favoriza apariția răcelii comune. Un studiu realizat de Universitatea Yale arată că o scădere cu doar 4 grade Celsius a temperaturii ambientale poate periclita abilitatea organismului uman de a opri proliferarea virusurilor. Ce e de făcut? Pregătește-ți corpul prin măsuri preventive, de la o cură cu vitamina C, la purtarea hainelor adecvate temperaturilor și evitarea expunerii la vânt, când este posibil. Totodată, ia în calcul și faptul că tentația de a petrece timp afară este mai mare primăvara decât toamna, datorită creșterii temperaturilor, dar că fluctuația acestora există și nu este de neglijat.
Ce să faci pentru a preveni infecțiile virale, la schimbarea sezonului?
Asigură-te că ai nasul protejat și că sistemul tău imunitar este capabil să facă față provocărilor anotimpului. Purtarea măștii de protecție sau chiar a unei eșarfe care să acopere zona nasului chiar poate face o diferență uriașă. Igiena și, în special, spălatul regulat și corect pe mâini, mai ales înainte de masă și evitarea contactului acestora cu ochii, nasul și gura sunt, de asemenea, măsuri preventive eficiente. În acest fel, vei putea ține la distanță microorganismele care, odată pătrunse în corp, pot provoca infecții virale sau bacteriene
Activitatea fizică regulată și meditația te pot ajuta să reduci nivelul de stres și, implicit, să ai un sistem imunitar mai puternic, care să facă față amenințărilor infecțioase. Reducerea riscului de a dezvolta o răceală reprezintă un beneficiu consistent, așadar, al mișcării și al tehnicilor de eliberare a stresului.
Expunerea la soare îți ajută corpul să sintetizeze în mod natural vitamina D, atât de importantă pentru imunitate. Conform celor mai recente studii, suplimentele cu vitamina D sunt, de asemenea, eficiente și te pot proteja de răceală și gripă.
Adoptarea unui regim alimentar sănătos și echilibrat din punct de vedere caloric, echilibrat în nutrienți și cu un aport optim de fibre îți poate face, de asemenea, organismul mai puternic în fața infecțiilor virale sezoniere. Pe de o parte, vitaminele și mineralele susțin sistemul imunitar și buna funcționare a întregului organism, fibrele acționează ca prebiotice și ”hrănesc” probioticele, în timp ce îți asigură un tranzit intestinal bun, iar alimentele bogate în probiotice, așa cum sunt lactatele fermentate sau murăturile, cresc numărul bacteriilor bune și, deci, rezistența organismului la pericolele infecțioase, atât de comune în acest sezon.
Starea ta de sănătate trebuie să-ți fie mereu principala prioritate. Analizele regulate, luarea măsurilor preventive necesare și adoptarea unui stil de viață echilibrat te pot feri atât de dezvoltarea răcelilor și altor afecțiuni comune, cât și de eventualele complicații ale acestora. Acordă-ți grija pe care o meriți și protejeazăte eficient în orice context!