Pacienţi COVID, în stop cardiac înainte de internarea amânată până în al 12-lea ceas. Arafat: când spun "nu mai suport", e prea târziu
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, îi îndeamnă pe pacienţi să consulte un medic la primele simptome de COVID-19, menţionând că dacă o persoană ajunge să spună "nu mai pot" este deja prea târziu.
De Redactia Observator la 05.11.2021, 17:50Arafat a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pacienţii ajung prea târziu la spital, unii fac stop cardiac chiar înainte de a ajunge la unitatea medicală. “Faptul că unii pacienţi ajung târziu la spital, asta este o realitate şi o parte din această realitate este inclusiv amânarea mersului la spital, mai ales cei care citesc diferite dezinformări merg pe medicamente cumpărate de pe internet sau din alte surse neverificate. Pacienţii respectivi, da, apelează târziu uneori şi ajung la spital târziu şi unii dintre ei apelează târziu şi chiar într-adevăr fac stop cardiac şi ajung să decedeze înainte să ajungă la spital”, a transmis Raed Arafat.
El îi îndeamnă pe pacienţi să consulte medicul deoarece boala, daca este tratată în primele zile de la apariţia simptomelor, poate fi tratată cu succes. “Dar aici îndemnul nostru este ca persoanele care sunt simptomatice, care sunt pozitive sau chiar care nu sunt încă testate, să anunţe, să solicite ajutorul medical, să contacteze în prima fază cel puţin medicul de familie şi dacă este ceva mai grav, 112. Nu trebuie să aştepte. Aşteptarea închide fereastra de oportunitate pentru administrarea unor medicamente care sunt de folos în prima fază a bolii, când persoana este cu simptome uşoare sau moderate, când persoana este încă în primele 5- zile. Dacă persoana vede că se simte relativ bine şi rămâne acasă, mai tuşeşte, dar spune mai suport, în momentul în care spune <nu mai suport> e prea târziu”, a explicat şeful DSU, potrivit news.ro.
Raed Arafat, despre posibilitatea ca un caz uşor de COVID să ducă brusc la deces
Întrebat dacă este posibil ca o persoană să aibă o simptomatologie uşoară, iar apoi să cadă din picioare, Arafat a răspuns: “Dacă apare o complicaţie gen tromboză care să ducă la un eveniment acut, este posibil. Este posibil acest lucru să apară, dacă apare ca formă uşoară şi brusc se agravează. Mai greu o să pot să vă spun asta, cel puţin nu ştiu de cazuri care de la uşor imediat să decedeze, dar este posibil să se agraveze foarte rapid şi acest lucru, da, ştim că se agravează repede, apar complicaţii, se agravează rapid, poate că nu sesisează, există şi scăderea – şi asta se întâmplă - te simţi bine chiar dacă concentraţia de oxigen este mai scăzută. Dacă nu ai un pulsoximetru să măsoare, tu crezi că eşti bine şi tu de fapt eşti cu oxigenare de 85 la sută sau 80 la sută şi e o perioadă în care crezi că te simţi bine, că eşti bine, când este fals”.
O femeie de 38 de ani din Iaşi a murit în timp ce se afla într-un magazin la cumpărături, după ce i s-a făcut brusc rău şi a intrat în stop cardio-respirator. Femeia s-a tratat acasă timp de zece zile, considerând că are gripă, însă testele au confirmat că avea COVID.