Pacienți cu forme ușoare de Covid-19 de la Matei Balș vor să fie tratați acasă
Cerere suprinzătoare a mai multor pacienţi cu COVID internaţi la Institutul Matei Balş. Oamenii au făcut o petiţie prin care cer autorităţilor să-i lase să se trateze acasă. Mai marii din Sănătate iau în calcul o astfel de măsură dar abia când spitalele vor fi supraaglomerate.
De Redactia Observator la 05.04.2020, 01:19- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cerere suprinzătoare a mai multor pacienţi cu COVID internaţi la Institutul Matei Balş. Oamenii au făcut o petiţie prin care cer autorităţilor să-i lase să se trateze acasă. Mai marii din Sănătate iau în calcul o astfel de măsură dar abia când spitalele vor fi supraaglomerate.
Mai mulţi pacienţi cu forme uşoare de COVID-19 internaţi la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, au semnat o petiţie, în care cer să fie trataţi la domiciliu. Unul dintre ei este internat de mai bine de două săptămâni cu soţia şi copilul lor, în vârstă un an şi două luni.
”Internarea a fost în noaptea din 17 spre 18 martie. De atunci suntem internaţi, până în prezent. În data de 31 martie, am fost retestaţi toţi 3. Eu şi soţia cu rezultat negativ şi copilul a avut rezultat pozitiv. Din păcate, la următoarea testare, conform protocolului, am ieşit din nou pozitivi, atât eu, cât şi soţia”, spune un pacient.
Bărbatul susţine că în aceeaşi secţie sunt internaţi pacienţi confirmaţi şi suspecţi de COVID.
”A fost ţinut în noaptea aceea în carantină aici, a ieşit dimineaţă testul negativ. Doctoriţa care a venit şi a preluat cazul, efectiv a rămas înmărmurită şi a zis "cum au încălcat protocoalle”. L-au retestat, a ieşit din nou negativ şi au fost nevoiţi să îi dea drumul acasă. E mult mai bine sa stam fiecare acasa, in mediul nostru. Medici, asistente infirmiere sunt implicate şi îşi dau silinţa sa-şi consume toată energia pentru ce? Pentru nişte oameni care nu avem nevoie de atenţia lor acum, sunt alţii care vor urma, poate situaţii mult mai grave”, spune pacientul.
O soluţie pe care autorităţile o iau în calcul o dată cu aglomerarea spitalului este cea pe care o cer aceşti bolnavi: pacienţii asimptomatici sau cei cu forme uşoare să fie trataţi acasă.
Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Daca au mai multe camere, vom izola parintii si bunicii in alte camera. Daca au case de vacanta, case la ţară, vor merge părinţii şi bunicii în casele de vacanţe, de la ţară. Dacă nu există aceasă posibilitate, avem în vedere să mutăm bunicii şi părinţii în spaţii de carantinare.
Bolnavii ar putea fi trataţi prin telemedicină.
Radu Gorduza, CEO clinică privată: Se pot face mii de call-uri concomintent. Limitarea constă în numărul de specialişti disponibili, dar din moment ce statul probabil va dori să folosească o astfel de platformă, eu sunt convins că ne va pune la dispoziţie şi baza medicală.
Mulţi dintre cei aflaţi în izolare la domiciliu apelează şi acum la platformele online, unde medicii şi-au mutat cabinetele.
Maria Constantinescu, pacient clinică privată: Doamna doctor a facut un consult de la distanta absolut ok. Mie mi-a fost teamă tocmai pentru că eu merg la serviciu. Şi mi-a fost teamă fie că am luat ceva, fie că dacă am şi luat, am şi împrăştiat. Din punctul meu de vedere, da, a funcţionat.
Petiţia pacienţilor internaţi la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş a fost trimisă Preşedinţiei, Guvernului şi Ministerului Sănătăţii.