Pacienţi trimişi la zeci de kilometri să facă CT, în timp ce un tomograf nou zace de un an în cutie, la Spitalul din Baia de Aramă
Au aparatură medicală performantă, însă, nu o pot folosi. Este cazul Spitalului din Baia de Aramă, acolo unde a fost cumpărat un computer tomograf care stă de un an în cutie. Spitalul trebuie să construiască o sală specială pentru punerea în funcţiune a tomografului dar nu are un buget pentru asta. Mai mult, şi costurile cu factura electrică vor fi o problemă. Între timp, pacienţii din Baia de Aramă care au nevoie de investigaţii radiologice trebuie să meargă la spitalele din judeţele învecinate.
De Redactia Observator la 07.02.2025, 14:14- Revine taxa auto pe maşinile poluante. Când ar putea intra în vigoare. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- Suspendarea lui Iohannis, dubla 3. Opoziţia a strâns semnăturile cu ajutorul USR. Surse: Luni, şedinţa crucială
Demersurile pentru achiziția computerului tomograf, în valoare de 350.000 de euro, au început în urmă cu mai bine de trei ani, iar aparatul a ajuns la spital abia anul trecut, în luna noiembrie. Tot atunci au mai fost alocați peste 130.000 de euro, pentru amenajarea unui spațiu unde să fie amplasat aparatul.
"Pentru a putea funcționa, computerul tomograf are nevoie de autorizații de funcționare. Primăria a întreprins demersurile necesare la CNCAN și la toate instituțiile responsabile, inclusiv la Direcția de Sănătate Publică, pentru obținerea autorizației de funcționare a clădirii. Aceasta a fost obținută. În acest moment, Spitalul Orășenesc are nevoie de obținerea autorizației de funcționare", explică Constantin Podaru, administratorul public al Primăriei Baia de Aramă.
Pacienții, trimişi la zeci de kilometri depărtare să facă un CT
Între timp, localnicii care au nevoie de tomografii sunt nevoiți să meargă la spitalele din judeţele învecinate. "Acum aștept să mă programez la Târgu Jiu sau la Motru", spune un pacient. "Ar fi foarte necesar, pentru că oamenii nu s-ar mai deplasa", adaugă un alt localnic. "Ar fi important, e necesar, că ne ducem naiba prin Târgu Jiu, prin Severin", afirmă un alt pacient.
"Lipsă de interes, asta e", comentează un alt cetățean.
"Este necesar, pentru că degrevează alte spitale de aglomerația pacienților. Am pacienți din zonă, sunt foarte mulți și, de aici, aleargă la Severin, Târgu Jiu, Motru. Oamenii sunt bătrâni și chiar au nevoie de un tomograf", explică Relu Iovan, medic radiolog la Spitalul Baia de Aramă.
Reprezentanţii spitalului susțin că, odată soluționată problema bugetului, autorizația ar putea fi obținută într-o lună, iar computerul tomograf ar putea fi pus în funcțiune.