Video Obezitatea, diagnosticată greşit până acum doar cu "indicele de masă corporală". Ce mai trebuie luat în calcul de medici
Medicii vor să schimbe modul în care este diagnosticată obezitatea. Spun că nu contează doar numărul de kilograme, ci grăsimea care afectează organele. Astfel, calculele oficiale nu ar reflecta realitatea. Obezitatea este a patra cauză de deces din lume, iar kilogramele în plus pot duce la diabet sau la boli de inimă.
Diabetul sau bolile de inimă sunt principalele afecţiuni ale celor care suferă de obezitate. Aproape patru milioane de români sunt obezi, iar 2.9 milioane au o problemă de sănătate asociată.
"Dacă ai un exces de greutate pe care l-ai dezvoltat de mult timp, te ai obisnuit cu el, nu simti ca te apasa, dar corpul tau nu raspundă bine la acest exces de greutate. Acel timp de ţesut adipos rezultă rezistenţă la insulină. Această rezistenţă la insulină pe care o produce acesta nu reuşeşte să acţioneze asupra glucozei din sânge, atunci apare creşterea glicemiei şi diabet zaharat de tip 2", a declarat Delia Reurean Pintilei,medic diabetolog.
Obezitatea, diagnosticată greşit
Acum, greutatea ideală este stabilită oficial prin indicele de masă corporală. Valoarea este calculată împărţind înălţimea la greutate. Astfel, un bărbat de 1.85 şi cu 90 de kilograme are un indice de peste 26 şi este considerat supraponderal, indiferent de procentul de muşchi sau de ţesut adipos. Medicii spun că valoarea nu reflectă însă realitatea şi nu orice obez este un om bolnav. Propun două categorii: obezitate cronică şi obezitate preclinică, adică o persoană care are grăsime în exces, dar fără să îi fie afectate organele.
- Medic român, despre o boală care afectează milioane de oameni. Netratată, poate duce la complicaţii severe
- 10 idei de deserturi sănătoase, cu puţine calorii. Alternative delicioase care nu îngraşă
- Ți-e frică de demență? Renunță la mezeluri! Cum rămâne cu carnea roșie - studiu Harvard
- Cât de periculoase sunt trendurile pentru îngrijirea tenului de pe TikTok. Banalele măşti făcute în casă pot...
- Câte linguriţe de zahăr conţine o doză de suc. Avertismentul medicilor. "1 din 10 cazuri de diabet e provocat...
"Dar nu e totul într-o cifră, dacă ai un indice de masp corporală de 29, deci marginal, nu poti spune diagnosticul de obezitate. Vei putea însă acum să scrii că există complocaţii ale excesului de greutate", mai spune Delia Reurean Pintilei,medic diabetolog..
"Sunt persoane care au masă musculară, in general la bărbaţi mai ales cei care merg la sală, sunt bărbaţi care au 110 kg şi dacă te uiti la ei vizual au foarte mulţi muşchi şi atunci nu prea poţi să încadrezi o persoană din această categorie în categoria obezitate. Ar trebui să nu ni se mai pună niciun fel de etichetă pentru că eticheta nu ajută pe nimeni", a declarat Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie.
Procentul de grăsime din corp poate fi măsurat prin analize. Medicii recomandă şi o altă metodă, precum raportul dintre talie şi şold sau talie-înălţime. Obezitatea este a patra cauză de deces în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰