Cu un click îşi pot afla diagnosticul. Pacienţii pot sta de vorbă cu medici prin intermediul unor aplicaţii
Pe site-uri sau prin intermediul aplicaţiilor dedicate, pacienţii pot sta de vorbă cu medici de diferite specialităţi. Le vin în ajutor atunci când au o urgenţă, o temere sau o nelămurire privitoare la o problemă medicală.
De Redactia Observator la 16.03.2019, 13:49Pe site-uri sau prin intermediul aplicaţiilor dedicate, pacienţii pot sta de vorbă cu medici de diferite specialităţi. Le vin în ajutor atunci când au o urgenţă, o temere sau o nelămurire privitoare la o problemă medicală. Dar timpul costă, aşa că şi medicii percep bani pentru a sta pe chat. Iată cum funcţionează sistemul.
Nu e prima oară când Adriana, proaspăt devenită mamă, apelează la ajutor online. A mai cerut sfatul unui doctor, la distanţă, atunci când era însărcinată. Răspunsul a venit rapid prin intermediul unei aplicaţii destinată în principal femeilor însărcinate.
"Am cerut părerea unui medic vizavi de nutriţia în sarcină. Ce este interzis să mânănci, ce ai voie să mănânci în sarcină" a declarat Adriana Său, utilizator aplicaţie.
"Scopul aplicaţiei nu este de a înlocui consulturile pe care orice gravidă trebuie să le facă la medicul curant. Scopul aplicaţiei este de a furniza informaţii medicale şi de a o ajuta, de a orienta către ce ar trebui să facă pe viitor" a spus Carmen Cristea, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Doi tineri economişti au dezvoltat aplicaţia în jumătate de an. Gravidele pot lua legătura cu medicii înregistrați, pentru sfaturi medicale dedicate, pe chat, dacă nu găsesc răspunsurile la articolele din aplicaţie.
"Aplicaţia le creează profilul lor personalizat, cu vârsta sarcinii, articole personalizate pentru săptămâna în care se află. Articole generaliste, sfaturi zilnice îşi pot monitoriza greutatea. Pot monitoriza contracţiile ca să-şi dea seama când trebuie să meargă la spital" a spus Daniel Stan, CEO companie.
Antreprenorii îşi doresc să o dezvolte şi mai mult pentru a se ocupa, în general, de problemele de sănătate ale femeii, nu numai în timpul sarcinii. Investiţia a fost de 150.000 de euro, iar până acum, au avut 50.000 de descărcări.
Consultaţii medicale sunt şi pe site-uri dedicate, nu doar în aplicaţii.
"Primul lucru pe care pacientul poate să-l facă pe site este să întrebe medicul. Dacă are analize poate să le trimită online, iar ulterior dacă este ceva ce trebuie văzut, merg şi-l văd sau dacă este o urgenţă îi spun" a declarat Daniel Ganea, medic de familie.
De multe ori, după acest prim contact online, medicul acordă consultaţii la domiciliu. Pentru una de urgenţă se achită între 200 şi 400 de lei.