O pastilă de gripă şi răceală poate conţine E-uri cât în două pungi de cipsuri (studiu)
Ne tratăm de răceală, dar ne putem îmbolnăvi de altele, avertizează medicii. Specialiştii au descoperit că o singură pastilă de gripă şi răceală conţine tot atâtea E-uri cât am găsi în două pungi de cipsuri.
De Redactia Observator la 01.03.2019, 00:24Ne tratăm de răceală, dar ne putem îmbolnăvi de altele, avertizează medicii. Specialiştii au descoperit că o singură pastilă de gripă şi răceală conţine tot atâtea E-uri cât am găsi în două pungi de cipsuri. Mai mult, dacă luăm patru pilule pe zi am depăşit deja necesarul de zahăr pentru 24 de ore. Anul trecut, românii au cheltuit pe medicamentele pentru răceală 700 de milioane de lei.
Viu-colorate şi gustoase, pastilele de răceală au devenit bomboane pentru adulţi.
De ce sunt atât de bune la gust pastilele de răceală şi gripă? Pentru că sunt un cocktail de zahăr şi aditivi, arată studiile.
SORIN MIERLEA, preşedinte INFOCONS: Ajunge chiar la jumătate de plic de zahăr într-o singură pastilă, putem lua 4 pastile, ceea ce înseamnă că doar de aici am mâncat două plicuri de zahăr
Două pastile pot conţine chiar şi două grame jumătate de zahăr. Astfel, tratamentul pentru o zi depăşeşte doza recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru un adult.
SORIN MIERLEA, preşedinte INFOCONS: Dacă ne uităm pe ingredientele respective, vom găsi până la 18 E-uri, discutăm de coloranţi şi aditivi. Anumite ingrediente pe care le găsim şi în brânza topită, în salam, în crenvruşti sau chiar.în gel de duş
Agenţia Naţională a Medicamentului spune că toate produsele farmaceutice sunt testate, iar dacă rezultatul corespunde normelor stabilite de UE, abia apoi produsele ajung în farmacii
ADRIAN MARINESCU, medic specialist boli infecţioase: Ar trebui să luăm aceste medicamente când e nevoie, nu le luăm să prevenim că n-avem ce să prevenim. În timp, s-ar putea să însumăm. Şi aici vorbim de zahărul din medicamente, vorbim de aditivi.
Consumul de zahăr este asociat cu diabetul, obezitatea şi afecţiunile cardiace. 9,8 milioane de români au probleme cu greutatea. Mai grav este că numărul copiilor supraponderali a crecut cu 18 la sută în ultimii 10 ani.