Pastilele de memorie, un pericol pentru sănătatea studenţilor
O nouă modă pune în pericol sănătatea studenţilor. Tot mai mulţi apelează la medicamentele pentru memorie, cumpărate de pe internet, în speranţa că aşa vor obţine rezultate mai bune la examene. Nerecomandate de medici, aceste suplimente pot crea dependenţă, iar în timp pot afecta creierul.
De Redactia Observator la 12.02.2020, 23:02O nouă modă pune în pericol sănătatea studenţilor. Tot mai mulţi apelează la medicamentele pentru memorie, cumpărate de pe internet, în speranţa că aşa vor obţine rezultate mai bune la examene. Nerecomandate de medici, aceste suplimente pot crea dependenţă, iar în timp pot afecta creierul.
Stimulează memoria, sporesc puterea de concentrare şi oferă energie. Asta citim pe prospectele unor medicamete tot mai folosite de studenţi. În speranţa că vor învăţa mai puţin şi vor avea note mai bune, tinerii au început să consume substanţe nootropice mai ales în perioada examenelor.
Aşa zisele medicamente pentru inteligenţă costă în jur de 15-20 lei şi se pot cumpăra de pe internet, fără reţetă. Medicii atrag atenţia consumatorilor că deşi pastilele au efect imediat, pot să le distrugă sănătatea pe termen lung.
În ciuda avertismentelor, vânzările merg atât de bine încât unii comercianţi au rămas fără stocuri.
Medicamentele de acest tip sunt recomandate doar celor care au leziuni la nivelul creierului.
EDUARD MOŢOESCU, medic primar psihiatru - Uzul acestor substanţe nu e recomandat, pentru că nu există suficiente studii care să confirme eficienţa acestora.
KEREN ROSNER, psiholog - Pot să apară insomnii, detaşare afectivă, irascibilitate, tulburare alimentară şi, bineînţeles, nevoia de o cantitate tot mai mare de substanţă. 01:45
De teama efectelor adverse, sunt şi studenţi care preferă să îşi stimuleze memoria cu lecitină sau să îşi ia energia dintr-o cafea tare.