Pe ce se bazează o alimentație echilibrată
O alimentație echilibrată înseamnă consumul unei cantități potrivite de mâncare din toate grupele alimentare. Necesarul caloric diferă de la o persoană la alta și este puternic influențat de mai mulți factori, precum sexul, vârsta, înălțimea sau greutatea corporală, așa că nu există o rețetă fixă pentru toată lumea. Doar respectând câteva recomandări putem să ajungem la un echilibru în ceea ce privește alimentația.
De Redactia Observator la 24.09.2021, 12:53În linii mari, alimentația echilibrată trebuie să se bazeze pe carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre, vitamine, minerale și apă. Toți acești factori sunt esențiali pentru o viață sănătoasă:
- carbohidrați: grâu, porumb, mei, ovăz, orez, făină, paste, tăiței, cartofi; - proteine: carne, pește, nuci, ouă, soia, fasole și leguminoase;
- grăsimi: nuci, semințe, ulei de plante, lactate;
- fibre: mazăre, fasole, legume, fructe, ovăz, cereale integrale, orez brun, nuci, semințe;
- vitamine și minerale: legume, fructe, nuci, semințe, carne slabă.
Echilibru înseamnă nici prea mult, nici prea puțin. Adică nici să exagerăm cu salatele sau fructele, nici să mâncăm doar paste, ori să avem o dietă bazată în special pe carne. Ca linii generale, pentru a avea o viață sănătoasă și, de ce nu, o siluetă zveltă, trebuie să consumăm cât mai multe alimente proaspete, în defavoarea celor prăjite, congelate ori semipreparate.
Este important că consumăm legume și fructe de toate culorile, în funcție de sezonul în care ele apar. Atunci când nu este posibil să le găsim în stare proaspătă, să alegem variantele de legume și fructe congelate rapid, evitând cât mai mult posibil pe cele din conserve care conțin, deseori, zahăr și aditivi.
Când vine vorba de consumul de făinoase, e important să optăm mai degrabă pentru cele preparate din făina integrală și să limităm porțiile pe cât posibil. Doar așa vom beneficia de nutrienții de care avem nevoie, ferindu-ne în același timp de caloriile goale din produsele care au la bază făină rafinată.
Alimentație echilibrată nu exclude micile gustări dulci care ne bucură papilele gustative din când în când. Fie că vorbim de înghețată, prăjiturele, ciocolată sau băuturi îndulcite, toate pot face parte din meniul nostru atâta timp cât sunt consumate asumat și cu moderație.
Ai energie și te bucuri de o sănătate bună atunci când toate aceste recomandări pentru o alimentație echilibrată sunt completate de un stil de viață activ și de odihnă pe măsură.
Pentru mâncare gustoasă gătită din ingrediente proaspete poți apela oricând la eatZZ, aplicația în care vei regăsi cele mai apreciate restaurante din București și nu numai, și care îți poate aduce chiar la tine acasă preparate de top în câteva zeci de minute. Descarcă aplicația eatZZ și cheamă-i pe toți la masă.