Pe timp de pandemie, telemedicina vine în ajutorul diabeticilor. Bolnavii beneficiază de tratament online
Epidemia de COVID-19 şi-a pus amprenta mai ales asupra vizitelor la medic. Pentru a veni în ajutorul diabeticilor Spitalul Judeţean Timişoara a implementat un sistem de telemedicină pentru aceşti pacienţi. Medicii îi pot consulta şi pot primi reţete, fără a mai fi nevoie de tradiţionalul consult şi contact direct cu medicul. Astfel, din aprile, în medie, 3.500 de pacienţi au folosit lunar sistemul.
De Redactia Observator la 04.11.2020, 10:21- Sistemul de telemedicină vine în ajutorul diabeticilor.
- Medicii pot trimite reţete online pacienţilor.
Cu ajutorul unui smartphone sau a unui laptop conectat la internet, pacientul poate intra într-o videoconferinţă privată cu un medic specialist diabetolog, iar astfel riscul epidemiologic este nul.
Bogdan Timar, medic specialist diabetolog: În urma acestei discuţii, poate inclusiv să partajeze documente, cum ar fi analize de laborator, iar noi la rândul nostru să le trimitem lor reţeta, prescripţia electronică cu care îşi pot prelua medicaţia de diabet de la farmacie.
Dan Lazăr are 51 de ani şi în urmă cu patru ani a aflat că are diabet. Vizitele la medic, regimul alimentar şi tratamentele au devenit indispensabile. Vestea că poate avea acum servicii medicale direct acasă, îi conferă o siguranţă şi apelează la această platformă ori de câte ori are nevoie.
Dan Lazăr, pacient: Mă ajută foarte mult, pentru că nu mă expun. Nu mă expun pe mine, nu îmi expun familia şi este mult mai comod.
Din aprilie, cu ajutorul sistemului, au fost făcute zeci de mii de consultaţii.
Raul Pătraşcu, manager al Spitalului Judeţean Timişoara: În această perioadă de şase luni am avut aproximativ 27.000 de consultaţii prin telemedicină, la nivel naţional. Astfel, am reuşit ca mare majoritate din pacienţi să fie consultaţi de acasă, să nu aibă de suferit în această perioadă.
Acum, la spital mai ajung doar urgenţele şi cazurile grave. Iar în acest caz sunt respectate protocoale stricte.
Sistemul a primit premiul "Iniţiativa pentru diabet", din partea Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.