Petiţie pentru analize gratuite în cazul copiilor cu alergii
Părinţii copiilor cu alergii vor analize gratuite! Tratamentele şi investigaţiile sunt extrem de scumpe. Pot ajunge la 2.500 de lei pe an. Statul nu le decontează, iar mulţi părinţi fac eforturi uriaşe să şi le permită. Ajunşi la capătul puterii, aceştia au semnat o petiţie.
De Redactia Observator la 16.08.2019, 21:37Părinţii copiilor cu alergii vor analize gratuite! Tratamentele şi investigaţiile sunt extrem de scumpe. Pot ajunge la 2.500 de lei pe an. Statul nu le decontează, iar mulţi părinţi fac eforturi uriaşe să şi le permită. Ajunşi la capătul puterii, aceştia au semnat o petiţie prin care cer ajutor de la Ministerul Sănătăţii.
Alisa Melinte este una dintre miile de mămici care cer ajutorul autorităţilor. În urmă cu șase luni, a aflat că bebeluşul ei de un an suferă de alergii alimenatre multiple. Nu poate să consume produse care conţin gluten, ouă şi lactate.
Părinţii sunt depăşiţi de situaţie pentru că nu sunt nici măcar ghidaţi, li se recomandă tot felul de analize costisitoare. A trebuit să fac un reserch personal, medicul pediatru, medicul de familie nu au ştiut să mă ghideze către un medic alergolog - Alisa Melinte, inițiatoare petiţie
Însă odată ce a aflat diagnosticul, costurile au explodat. Analizeze depăşesc 2.500 de lei pe an. Doar testul pentru intoleranţă alimentară costă 850 de lei. În cazul părinţilor cu mai mulţi copii alergici, costurile pot ajunge la mii de euro. Statul nu decontează nimic.
Sunt foarte multe familii cu salariu minim sau chiar mediu pe economie care nu şi-ar permite să aloce din bugetul lor peste 1500 de lei la 3, 6 luni - Alisa Melinte, inițiatoare petiţie
Produsele fără gluten sunt mult mai scumpe decât cele obişnuite. 25%-50% din bugetul familiei În unul din două cazuri, costul alimentelor speciale pentru copii consumă între 25% şi 50% din bugetul familiei.
7 din 10 copii sunt alergici la lactate, iar 4 din 10 la ouă, arată un studiu recent realizat pe aproape 700 de pacienţi. Alergiile respiratorii, cum sunt cele la ambrozie sau polen, se află pe locul trei în topul celor mai frecvente - Asociaţia de Educaţie în Alergii
Unul din cinci părinţi s-a plâns că în grădiniţe nu se ţine cont de alergiile copiilor atunci când este alcătuit meniul. Iar personalul nu e instruit să acorde primul ajutor în caz de şoc anafilactic.
Petiţia depusă la ministerul Sănătăţii, prin care părinţii copiilor cu alergii cer decontarea analizelor alergologice, a strâns deja peste 7000 de semnături.