Studiu: Pizza creează dependenţă. Două ingrediente de bază ar fi de vină
Dacă aţi mâncat o felie de pizza şi simţiţi nevoia să mai mâncaţi încă una, aflaţi că acest preparat delicios creează dependenţă. De vină este combinaţia dintre cele două ingrediente de bază, aluatul şi brânza, care produc dopamină, cunoscută drept "hormonul plăcerii".
De Redactia Observator la 10.12.2018, 23:04Dacă aţi mâncat o felie de pizza şi simţiţi nevoia să mai mâncaţi încă una, aflaţi că acest preparat delicios creează dependenţă. De vină este combinaţia dintre cele două ingrediente de bază, aluatul şi brânza, care produc dopamină, cunoscută drept "hormonul plăcerii". Este concluzia unor cercetători americani, care au pus pizza pe primul loc în topul mâncărurilor care creează dependenţă. Vestea bună este, însă, că pizza poate fi şi sănătoasă, dacă este gătită corect.
Într-un restaurant cu specific italian din Capitală. într-o zi de lucru, se pregătesc peste 100 de bucăţi de pizza. Iar, în weekend, aproape 200. George Dumitru este bucătar şi vorbeşte despre clienţii lui. Gurmanzii dependenţi de pizza pe vatră.
GEORGE DUMITRU, bucătar: Majoritatea oamenilor sunt pofticioşi în ziua de astăzi şi, când găsesc un lucru bun, eu zic că creează dependenţă foarte uşor. Eu nu pun nimic în ea, nimic procesat, nimic care să influenţeze dependenţa.
Potrivit specialiştilor, două sunt ingredientele care ne fac să mâncăm pizza din ce în ce mai des: blatul şi brânza. Concret, carbohidraţi şi grăsimi, care sunt absorbite rapid de organism şi produc dopamină, substanţa cunoscută drept "hormonul plăcerii". Aşa a ajuns pizza să ocupe primul loc în topul mâncărurilor care provoacă dependenţă.
LYGIA ALEXANDRESCU, specialist în nutriţie: Atunci când avem nevoie de confort, practic, centrul fricii, amigdala reacţionează şi, când avem o stare emoţională încărcată şi consumăm acest tip de aliment, de fiecare dată simţim nevoia să ne întoarcem la acea combinaţie.
O pizza are, în medie, 1.000 de calorii. Adică aproape jumătate din necesarul zilnic al unui adult.
Asta, dacă este preparată sănătos, cu blat cu ulei de măsline, sos de roşii proaspete, şuncă şi mozzarella ţinută în zer. Ingrediente pe care nu le găsim, de obicei, în pizza de la fast-food sau în cea congelată. La noi, pizza a devenit populară după Revoluţia din 1989, iar, astăzi, este una dintre cele mai populare variante de prânz ale românilor, pentru că poate fi mâncată... pe fugă.
Statistic, unii dintre români nu alocă nici măcar 10 minute pentru masa de prânz. De fapt, 84% dintre angajaţi spun că iau prânzul deasupra tastaturii calculatorului. Specialiştii spun, însă, că un prânz savurat în linişte ne face să fim mai productivi la locul de muncă.
După pizza, studiul cercetătorilor americani arată că în topul preparatelor care creează dependenţă, regăsim ciocolata, chips-urile, prăjturile şi îngheţata. Adică alimente pe care nutriţioniştii ne recomandă să le mâncăm cel mult de două ori pe săptămână.