Plantele medicinale care abundă pe pajiști în iulie sunt foarte căutate de români
Au înflorit „farmaciile" în aer liber. Nu degeaba luna lui cuptor este considerată luna plantelor tămăduitoare. Acum se culeg albăstrelele, coada şoricelului şi cicoarea - flori cu o mare putere terapeutică, nelipsite inclusiv din tratamentele cosmetice.
De Redactia Observator la 17.07.2019, 00:34Au înflorit „farmaciile" în aer liber. Nu degeaba luna lui cuptor este considerată luna plantelor tămăduitoare. Acum se culeg albăstrelele, coada şoricelului şi cicoarea - flori cu o mare putere terapeutică, nelipsite inclusiv din tratamentele cosmetice. Aşa că mulţi români merg să le caute pe pajişti şi îşi fac provizii pentru restul anului. Mai ales că efectele lor miraculoase sunt cunoscute încă de pe vremea geto-dacilor.
Le găsim ascunse prin poieni, pe câmp sau la marginea drumului. Sunt plantele medicinale care le-au atras atenţia şi cercetătorilor. La Universitatea de Agronomie din Iaşi, au prins rădăcini peste 150 de soiuri - toate, cu proprietăţi vindecătoare.
Despre beneficiile plantelor se ştie de mult timp. Strămoşii noştri îşi oblojeau rănile cu diferite mixturi, infuzii sau decocturi. Drept dovadă, multe dintre denumirile plantelor medicinale sunt dacice - cum ar fi brusturele, cunoscut pentru că scade glicemia, spânzul, considerat anticancerigen, sau ghimpele.
Pentru afecţiunile digestive, coada şoricelului face minuni. Iar un remediu natural pentru tusea convulsivă la copii e scaiul vânăt. Însă nu sub formă de ceai. La fel de important ca modul de administrare este şi felul în care culegem aceste plante binefăcătoare.
Uscate pe ziar şi depozitate apoi în săculeţi de pânză, plantele tămăduitoare pot fi folosite tot anul.
În iulie nu înfloresc doar câmpurile cu plante binefăcătoare, ci şi afacerile celor care le cultivă pentru export.Aşa se face că România a devenit, în ultimii ani, furnizorul principal de plante medicinale pentru ţări din Europa, dar şi pentru America sau Australia.