Platfusul poate fi un motiv de îngrijorare? Care sunt sfaturile medicilor
Unii părinţi cred că platfusul poate fi un motiv de îngrijorare pentru copiii lor, mai ales la vârste fragede. "Legendele" care circulă printre părinţi spun că talonetele sau încălţămintea ortopedică rezolvă problema.
De Redactia Observator la 05.03.2019, 13:28Unii părinţi cred că platfusul poate fi un motiv de îngrijorare pentru copiii lor, mai ales la vârste fragede. "Legendele" care circulă printre părinţi spun că talonetele sau încălţămintea ortopedică rezolvă problema. Mai există şi o variantă din bunici, în care copiii sunt puşi să ruleze un. făcăleţ sub talpa piciorului. Noi, însă, am rugat un medic să lămurească. Vestea bună e că nu avem niciun motiv să ne temem. La naştere, 98% dintre bebeluşi au piciorul plat, pe talpă este un strat de grăsime iar acest "platfus" dispare până la vârsta de 4 ani.
"La naştere a fost diagnosticat cu platfus, care s-a corectat în mod normal de la sine, când a început să meargă şi s-au dezvoltat muşchii" a spus mama lui Sebi.
Aleargă, se joacă şi adoră să stea desculţ. Cum, de altfel, ar trebui să stea toţi copiii ca să-şi modeleze talpa piciorului. Mama lui Sebastian a fost şi ea diagnosticată cu "picior plat" când era mică. A făcut sport de performanţă şi nu a avut niciodată probleme.
"Pe măsură ce exersează mersul se tonifiaza musculatura. De asta e bine sa ii lasam desculti, pe diferite suprafete: nisip, pietris, iarba, parchet. Talpa piciorului este flexibila - așa ar trebui să fie flexibila sa permita mișcarea. Ne uitam la tendonul lui Ahile și vedem cât de elastic este. Dacă este incordat, dacă simțim ca nu se intinde pana la capăt, putem să ne ducem sa vedem. Dar nu trebuie să ne panicam de la început" a declarat mama lui Sebi.
"Chiar specialiştii nu au reuşit să tranşeze încă subiectul sută la sută. Există încă zone gri în care opiniile sunt neomogene ca sî nu spun total contradictorii. Platfusul a fost multă vreme subiect de scutire din Armată, care a fost exploatat. Statisticile spun aşa cam 20-25% poate din adulţi, dintre toţi, au o boltă plantară, puţin atenuată, pe înţelesul tuturor secul piciorului. Din acei 25 la sută din adulţi, cam un sfert au o mică, mică problemă care determină în mod activ să apară această atenuare a bolţii plantare, care se numeşte contractura muşchiului tricepsurat. Noi spunem că este un muşchiuleţ mult prea vioi, şi care, prin activitatea sa, determină apariţia aşa zisului platfus. Din acest sfert, foarte puţini au o invaliditate" a declarat Costel Vlad, medic specialist ortoped.
Dacă doare însă, mergem la medic. Ce trebuie să ştim este că disconfortul poate fi cauzat şi de alte afecţiuni. Cel puţin până la 6 ani, copii au dreptul să nu semene cu un adult, spun medicii. Mersul se corectează abia la acea vârstă.
"Să alegem puţin lucrurile: a spune despre un picior că arată a platfus, este poate la îndemâna oricui. Ieşind cumva din sfera medicinei, nu cumva piciorul, laba piciorului popular, a fost inventată fix ca să ne căţărăm în copaci, să mergem pe pietre şi pe teren accidentat şi nu pe parchet şi pe asfalt? Şi atunci nu cumva ar trebui să lăsăm piciorul cât mai liber, să se dezvolte, ca încăţămintea să fie moale şi flexibilă şi atât?" a mai adăugat Costel Vlad, medic specialist ortoped.