Poziția în somn ne dezvăluie personalitatea. Ce spun medicii?
"Spune-mi cum dormi ca să-ţi spun cine eşti". Practic, prin această fromă de expresie non-verbală transmitem mai multe decât am putea să transmitem vorbind.
De Redactia Observator la 05.07.2019, 15:53"Spune-mi cum dormi ca să-ţi spun cine eşti". Practic, prin această fromă de expresie non-verbală transmitem mai multe decât am putea să transmitem vorbind.
Transmitem altora dar ne putem transmite şi nouă înşine nişte semne.
Keren Rosner, psiholog: Daca noaptea partea noastra constienta ia o pauza, zona inconstienta nu doarme niciodata, ea actioneaza permanent si atunci suntem influentati mai mult de aceasta zona care nu mai este cenzurată, in momentul in care dormim avem pozitia in fuctie de experienta pe care am avut-o in ziua respectiva. În afara acestor situatii pasagere, sunt si anumite stari pe care noi le avem in mod constant, permanent.Sunt starile care ne definesc personalitatea. In functie de personalitate, avem si un stil de a dormi.
Să nu credeţi că atunci când dormim, emoţiile, trăirile, felul de a fi nu ne influenţează odihna.
Keren Rosner, psiholog: O persoana tematoare, o persoana discreta, o persoana timida va avea si o pozitie conform cu ceea ce simte, adica o pozitie mnai stransa, ca si cum patul este prea mare pentru ea. La polul opus sunt persoanele foarte sigure pe sine, foarte increzatoare, optimistii, care au o pozitie foarte relaxata, o pozitie care exact asta ne transmite. Faptul ca ei sunt siguri pe sine. Daca este o pozitie ciudata, pasagera, spune ca persoana traverseaza o perioada dificila in viata ei. Fie este preocupata de deciziile pe care trebuie sa le ia, fie nu se simte comfortabil la locul de munca sau are conflicte cu persoane dragi si somnul este mai agitat. Daca nu este vorba de ceva pasager, daca persoana are, de exemplu, o incredere de sine scazuta si o suspiciune permanenta,ca ceilalti nu i sunt favorabili, ca nu i doresc binele, va avea o pozitie foarte ascunsa, o pozitie care sa o protejeze si va insita sa fie intuneric in camera, fata sa fie spre perete, cuvertura trasa peste fata.
Şi cum la psiholog se analizează şi se trag concluzii, am vorbit şi noi cu pozele în faţă despre posibile personalităţi în funcţie de modul în care dorm.
Dacă asta spun psihologii despre noi, să vedem şi părerea somnologilor.
Răzvan Lungu, somnolog: Nu exista o regula, pentru ca atata timp cat pozitia in care dormim este confortabila, atata timp cat a doua zi ne trezim odihniti si revigorati, si nu simtim nevoia sa dormim suplimentar, inseamna ca somnul a fost de o calitate buna. Daca in schimb, ne trezim obositi, daca cei care au dormit langa noi au avut frecvente schimbari de pozitie in timpul somnului, ca am sforait, ca au observat schimbari de respiratie in timpul somnului, atunci trebuie consultat un medic pentru a vedea daca exista o patologie a somnului. In general, somnul agitat reprezinta schimbari de pozitie. Schimbarea frecventa de pozitie a corpului, poate releva o boală de somn, sa zic asa, ascunsa.
Specialiştii recomandă să dormim 7-8 ore pe noapte. Dar durata somnului depinde şi de vârsta noastră biologică. Copiii dorm mult, iar adulţii în vârstă pot să ajungă să doarmă şi 6 ore pe noapte.