Primele 60 de minute de după naştere sunt foarte importante pentru nou-născuți
Fiecare viaţă trebuie să înceapă cu o oră magică. Aşa se numesc primele 60 de minute de după naştere, când bebeluşii stau la pieptul mamei, în contact direct cu pielea. O practică îmbrăţişată demult în maternităţile din alte ţări începe să prindă şi la noi contur.
De Redactia Observator la 09.10.2018, 21:48Fiecare viaţă trebuie să înceapă cu o oră magică. Aşa se numesc primele 60 de minute de după naştere, când bebeluşii stau la pieptul mamei, în contact direct cu pielea. O practică îmbrăţişată demult în maternităţile din alte ţări începe să prindă şi la noi contur. Nu doar că nou-născuţii se adaptează astfel mult mai bine la mediul exterior, dar scade şi riscul de depresie pentru mame.
Teo şi-a petrecut prima oră de viaţă pe pieptul mamei. Plânsul a încetat mult mai repede, iar bebeluşul a început să se liniştească şi să deschidă ochii.
Tatiana Butuc, mamă: M-am simţit mult mai relaxată, mai implinită ca mamă şi mai repsonsabilă. El te priveşte, tu îl priveşti şi astfel se creează scanarea chipului mamei.
Sorana Mureşan, specialist: Bebeluşul trebuie şters, nu spălat, ci şters şi pur şi simplu se aşează pe pieptul mamei şi se lasă acolo în contact direct, piele pe piele, timp de minim o oră.
Ora magică funcţionează atât în cazul mamelor care nasc natural, cât şi al celor care fac cezariană. Pentru bebeluş, în această lume nouă, pieptul celei care i-a dat viaţă este singurul loc în care se simte în siguranţă. El recunoaşte bătăile inimii, mirosul şi vocea mamei. Iar pentru ea, alăptatul devine mai uşor şi riscul de depresie postnatală scade.
Sorana Mureşan, specialist: În timpul acestui moment mama se reglează din punct de vedere hormonal, se secretă hormonii responsabili de iubire, se linişteşte, vorbim de oxitocină, hormonul iubirii, vorbim de endorfinele care dau acea stare de beţie şi de fericire supremă.
"Ora magică" nu presupune cheltuieli în plus pentru maternităţi, ci doar o minimă pregătire a personalului care asistă la naştere. Însă, chiar şi aşa, în România există puţine maternităţi care o respectă, deşi această procedură este susţinută şi de către Unicef şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Şi alte terapii des folosite în vest, prin muzică sau prin masaj de exemplu, pot face mai uşoară venirea pe lume a copiilor.