Primul pacient cu coronavirus decedat în România avea cancer în stadiu terminal
Cu doar câteva ore înainte ca situaţia de la Spitalul Universitar din București să ia amploare în cazul celui de-al doilea pacient decedat din România, Doljul raporta primul deces din cauza coronavirusului.
De Cristina Oprea la 22.03.2020, 21:56- Pacientul a venit din Franța.
- Bărbatul a murit la Craiova.
Cu doar câteva ore înainte ca situaţia de la Spitalul Universitar din București să ia amploare în cazul celui de-al doilea pacient decedat din România, Doljul raporta primul deces din cauza coronavirusului. Este vorba de un bărbat de 67 de ani, internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Pacientul avea cancer în stadiu terminal.
Pe 6 martie, bărbatul în vârstă de 67 de ani s-a întors în România din Franţa, ţară în care a locuit în ultimii zece ani. De la aeroportul din Craiova a fost transportat la Filiaşi, cu o ambulanţă privată. Acasă, o femeie angajată de el l-a îngrijit.
”Franţa nu avea niciun fel de cod legat de coronavirus, nu avea obligaţia să stea în autoizolare, se ştie foarte bine că el are o boală necruţătoare şi că este în fază terminală”, declara în 19 martie Primarul din Filiași, Gheorghe Ilie.
Pe 15 martie, bărbatul a ajuns la Spitalul din Filiaşi. A fost internat într-o rezervă din compartimentul de primiri urgenţe, iar ancheta epidemiologică a arătat că a intrat în contact cu alţi pacienţi, medici şi asistente.
O zi mai târziu, a făcut febră, aşa că s-a propus ca bărbatul să fie testat pentru noul coronavirus.
Potrivit unor surse, managerul s-ar fi opus. Pacientul nu venea dintr-o zonă roşie. Acela a fost momentul când medicii au cerut ajutorul DSP-ului. Pe 17 martie, bărbatul a fost testat pentru noul coronavirus, iar pe 18 martie, când rezultatul a fost pozitiv, a fost transferat cu o izoletă la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Compartimentul de primiri urgenţe de la Filiaşi a fost imediat închis, iar 23 de medici şi asistente au fost izolaţi la domiciliu.
Acum, autorităţile trebuie să identifice şi toţi pasagerii care s-au întors în ţară cu aceeaşi cursă Paris - Craiova.
Oana Răducănoiu, purtător de cuvânt Aeroportul Craiova: Pasagerul a aterizat pe data de 6 martie (n.r. - anul curent) la Craiova. Ancheta epidemiologică se desfăşoară de acum patru zile de către Comitetul de Situaţii de Urgenţă şi DSP.
(Reporter): Nu v-au solicitat dumneavoastră să faceţi ancheta asta, că aşa ar trebui să fie în mod firesc?
(Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj): Păi, nu facem noi ancheta. Ancheta o fac... nu ştiu cine o face. Deci, nu, nu... la mine nu vin date. Nici n-am întrebat, n-am întrebat, că dacă nu sunt calificat să dau date... nu, nu... nu mă interesează, ce să...
Starea de sănătare a bărbatului s-a înrăutăţit iar duminică, inima lui a cedat.
Gheorghe Ilie, primar Filiaşi: Am solicitat ca pacientul să fie înmormântat în Craiova, având în vedere că nu are aparţinători şi pentru a evita transportul acestuia de la Craiova la Filiaşi.
23 de probe au fost prelvate de la medicii şi asistentele care l-au îngrijit pe bărbat în Spitalul din Filiaşi. 18 au ieşit negative. Alte cinci sunt lucru. Cadrele medicale care au aflat că nu sunt infectate cu noul coronavirus rămân în continuare izolate la domiciliu. Iar secţia de Primiri Urgenţe rămâne închisă.