Profesoara din Suceava care a fost suspectă de coronavirus rămâne internată la Iași
Alarma de coronavirus declanşată în cazul profesoarei din Suceava a fost un nou test pentru autorităţi. Femeia venită din China are o formă uşoară de gripă. Până au venit rezultatele oficiale, medicii s-au gândit la ce e mai rău.
De Clara Mihociu la 08.02.2020, 20:02Alarma de coronavirus declanşată în cazul profesoarei din Suceava a fost un nou test pentru autorităţi. Femeia venită din China are o formă uşoară de gripă. Până au venit rezultatele oficiale, medicii s-au gândit la ce e mai rău. Aşa că pacienta a fost izolată într-un salon special unde accesul este permis doar medicilor, echipaţi cu măşti şi combinezoane.
Alerta de gradul zero a declanşat protocolul. Dar, în ciuda măsurilor de siguranţă, un lucru le-a scăpat paramedicilor. pacientul. Un membru al echipei a alunecat pe gheaţa de pe rampă şi a scăpat din mâini izoleta. ISU Suceava a transmis că pacienta nu a avut de suferit.
De la Suceava şi până la Iaşi, femeia a fost adusă cu o autospecială pentru transport victime multiple. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a fost dusă într-un salon special amenajat unde accesul se va face doar pe afară.
Salonul este complet izolat, pentru ca pacientul să nu intre în contact cu alţi bolnavi. Înăuntru, medicii intră doar cu echipamente speciale.
IRINA TEODORESCU, medic epidemiolog Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Este boxă cu un singur pat, cu grup sanitar propriu. Personalul adoptă echipamentul şi în continuare intră să consulte bolnavul.
Pacienta s-a întors în urmă cu şase zile din China şi a început să se simtă rău încă de a doua zi. Abia ieri dimineaţă a mers la spitalul din Suceava, cu febră şi tuse. Probele biologice au fost trimise la Institutul Matei Balş din Bucureşti.
CARMEN DOROBĂŢ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Nu este vorba despre infecţie cu coronavirus. Este vorba despre o tulpină de virus gripal AH3. Astăzi nu a mai făcut febră.
Femeia va rămâne în continuare internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi sub supravegherea medicilor, însă nu va mai sta în salonul în care a fost izolată ci într-unul obişnuit.
Profesoara, în vârstă de 32 de ani, a călătorit cu avionul din Hong Kong în Londra, iar de aici la Suceava. Femeia a intrat în contact cu sute de pasageri pe care putea să-i îmbolnească în cazul în care ar fi fost infectată cu virusul ucigaş.
Reprezentanţii companiei cu care a călătorit spun că au instruit personalul de la bord să identifice simptomele de coronavirus. Călătorii care au ajuns vineri seară cu aceeaşi cursă pe Aeroportul din Suceava spun că n-au trecut prin niciun filtru.
"Membrii echipajului nostru primesc date periodice și informații actualizate și complete despre situație, inclusiv despre modalitățile de identificare a semnelor și simptomelor Coronavirusului. În plus, echipele de mentenanță Wizz Air și personalul de la sol au ghiduri și proceduri clare în vigoare, așa cum au fost transmise de producătorul nostru de aeronave și de către autoritățile medicale pentru gestionarea eventualelor cazuri“, a transmis compania aeriană.
Reprezentanţii aeroportului din Moldova spun că nu sunt necesare astfel de filtre deoarece aici nu vin curse directe din China. Cu toate acestea, şterg inclusiv scaunele cu dezinfectant.
Astfel de operaţiuni de curăţenie au loc în fiecare zi pe aeroportul de la Suceava de trei sau de patru ori pe zi în funcţie de numărul de curse din ziua respectivă.
FLORENTINA GROSIERU, asistent medical aeroport: Se dă cu soluţie cu spray, se şterge după care se dă cu cârpă uscată. La poliţia de frontieră inclusiv etajerele.
În aeroport, există un cabinet în care pacienţii suspecţi de coronavirus să fie izolaţi.
- La realizarea acestei știri a contribuit și corespodentul Observator în Suceava, Andreea Petrescu.